Mini tartaletki z jabłkami

Mini tartaletki zamiast jednej dużej tarty z jabłkami w jesiennym wydaniu, ozdobione listkami z kruchego ciasta. Wyglądają uroczo, a jeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki.

Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę.

Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności!

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 140 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g ksylitolu/ cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • mąkę z solą wymieszać z drobno posiekanym masłem, następnie wymieszać do otrzymania kruszonki, na koniec dodać wodę i zlepić w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 300 minut
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i cieniutko poszatkować, np. z boku tarki jarzynowej. Wymieszać z cukrem i cynamonem
  • foremki cienko wysmarować masłem i obsypać mąką
  • ciasto rozwałkować pod folią spożywczą na 4 okręgi o kilka centymetrów większej średnicy niż foremki. Foremki wylepić ciastem, nadmiary ściąć. Do foremek równomiernie rozłożyć jabłka
  • resztki ciasta zebrać i rozwałkować ponownie. Wykrawać dowolne ozdoby i układać na  farszu jabłkowym. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 20`C około 45 minut, do zrumienienia
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *