Mini tartaletki zamiast jednej dużej tarty z jabłkami w jesiennym wydaniu, ozdobione listkami z kruchego ciasta. Wyglądają uroczo, a jeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki.
Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę.
Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności!
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 140 g masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
- 100 g ksylitolu/ cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- mąkę z solą wymieszać z drobno posiekanym masłem, następnie wymieszać do otrzymania kruszonki, na koniec dodać wodę i zlepić w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 300 minut
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i cieniutko poszatkować, np. z boku tarki jarzynowej. Wymieszać z cukrem i cynamonem
- foremki cienko wysmarować masłem i obsypać mąką
- ciasto rozwałkować pod folią spożywczą na 4 okręgi o kilka centymetrów większej średnicy niż foremki. Foremki wylepić ciastem, nadmiary ściąć. Do foremek równomiernie rozłożyć jabłka
- resztki ciasta zebrać i rozwałkować ponownie. Wykrawać dowolne ozdoby i układać na farszu jabłkowym. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 20`C około 45 minut, do zrumienienia
- przed podaniem posypać cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂