Miałam do spożytkowania równocześnie i młodą kapustę, i szparagi. Tak też dwie wiosenne gwiazdy wylądowały w jednym daniu. Dodałam białe kiełbaski, młode ziemniaczki i pyszne letnie danie gotowe. Polecam!
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3/4 szklanki bulionu/wody
- 2 białe kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na maśle klarowanym. Dołożyć pokrojoną młodą kapustę, podlać bulionem, dodać sól, pieprz i dusić około 10 minut
- w międzyczasie przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce, główki zostawić w całości, resztę pokroić w około 2 cm kawałki
- pokrojone szparagi i kiełbasę dołożyć do gotującej się kapusty (główki dorzucić na samym końcu) i dusić razem jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodać główki szparagów, koperek wyłączyć. Zostawić pod przykryciem, by doszły
- podawać z młodymi ziemniaczkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂