Młoda kapusta ze szparagami i białą kiełbasą

Miałam do spożytkowania równocześnie i młodą kapustę, i szparagi. Tak też dwie wiosenne gwiazdy wylądowały w jednym daniu. Dodałam białe kiełbaski, młode ziemniaczki i pyszne letnie danie gotowe. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3/4 szklanki bulionu/wody
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól 
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

  • pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na maśle klarowanym. Dołożyć pokrojoną młodą kapustę, podlać bulionem, dodać sól, pieprz i dusić około 10 minut
  • w międzyczasie przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce, główki zostawić w całości, resztę pokroić w około 2 cm kawałki
  • pokrojone szparagi i kiełbasę dołożyć do gotującej się kapusty (główki dorzucić na samym końcu) i dusić razem jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodać główki szparagów, koperek wyłączyć. Zostawić pod przykryciem, by doszły
  • podawać z młodymi ziemniaczkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *