Interesujฤ
co smakowo sฤ
marynowane owoce, ลliwki doลฤ popularne, morele juลผ nie bardzo, a szkoda, bo sฤ
znakomitym dodatkiem do pasztetรณw, wฤdlin i pieczeni na zimno. Morele zamarynowaลam po raz pierwszy, a zainspirowaล mnie przepis z “Prawdziwej kuchni polskiej” Hanny Szymanderskiej.
Marynaty do najzdrowszych nie naleลผฤ
, ale trudno je pominฤ
ฤ ze wzglฤdu na walory smakowe i dekoracyjne. Poza tym ocet spirytusowy zawsze moลผna zastฤ
piฤ ลagodniejszym winnym. Dobra zalewa do marynowania to ocet rozcieลczony wodฤ
z dodatkiem soli, cukru lub miodu oraz przypraw korzennych. Do marynaty uลผyลam ksylitolu, ale w takiej samej iloลci moลผesz uลผyฤ cukru.
Skลadniki na 3 sลoiki:
- 1.200 kg moreli z pestkami
- 500 ml wody
- 125 ml octu 6%
- 2 ลyลผki cukru lub ksylitolu
- 1 pลaska ลyลผeczka soli gruboziarnistej
- maลy kawaลek cynamonu
- 2- 3 goลบdziki na sลoik
- 3- 5 ziarenek kardamonu na sลoik
Wykonanie:
- morele umyฤ, usunฤ ฤ pestki
- zagotowaฤ wodฤ z cukrem i solฤ , dodaฤ ocet
- poลรณwki moreli uลoลผyฤ ciasno w sลoiczkach, dodaฤ goลบdziki, ziarenka kardamonu i po kawaลeczku cynamonu. Zalaฤ marynatฤ , szczelnie zamknฤ ฤ. Pasteryzowaฤ okoลo 20 minut. Po pasteryzacji sลoiki wyjฤ ฤ z garnka
UDANYCH PRZETWORรW!
UWAGI:
Najpopularniejszฤ
marynatฤ
w kuchni polskiej jest marynata miodowa. I tu podajฤ dokลadny przepis za Hannฤ
Szymanderskฤ
:
Na 1 kg owocรณw potrzeba 50 g cukru, 50 g miodu, szklankฤ octu winnego 7%, szklankฤ przegotowanej wody, 5-7 goลบdzikรณw i 4-5 ziarenek kardamonu
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐