Interesujฤ…co smakowo sฤ… marynowane owoce, ล›liwki doล›ฤ‡ popularne, morele juลผ nie bardzo, a szkoda, bo sฤ… znakomitym dodatkiem do pasztetรณw, wฤ™dlin i pieczeni na zimno. Morele zamarynowaล‚am po raz pierwszy, a zainspirowaล‚ mnie przepis z “Prawdziwej kuchni polskiej” Hanny Szymanderskiej.

Marynaty do najzdrowszych nie naleลผฤ…, ale trudno je pominฤ…ฤ‡ ze wzglฤ™du na walory smakowe i dekoracyjne. Poza tym ocet spirytusowy zawsze moลผna zastฤ…piฤ‡ ล‚agodniejszym winnym. Dobra zalewa do marynowania to ocet rozcieล„czony wodฤ… z dodatkiem soli, cukru lub miodu oraz przypraw korzennych. Do marynaty uลผyล‚am ksylitolu, ale w takiej samej iloล›ci moลผesz uลผyฤ‡ cukru.

Skล‚adniki na 3 sล‚oiki:

  • 1.200 kg moreli z pestkami
  • 500 ml wody
  • 125 ml octu 6%
  • 2 ล‚yลผki cukru lub ksylitolu
  • 1 pล‚aska ล‚yลผeczka soli gruboziarnistej
  • maล‚y kawaล‚ek cynamonu
  • 2- 3 goลบdziki na sล‚oik
  • 3- 5 ziarenek kardamonu na sล‚oik

Wykonanie:

  • morele umyฤ‡, usunฤ…ฤ‡ pestki
  • zagotowaฤ‡ wodฤ™ z cukrem i solฤ…, dodaฤ‡ ocet
  • poล‚รณwki moreli uล‚oลผyฤ‡ ciasno w sล‚oiczkach, dodaฤ‡ goลบdziki, ziarenka kardamonu i po kawaล‚eczku cynamonu. Zalaฤ‡ marynatฤ…, szczelnie zamknฤ…ฤ‡. Pasteryzowaฤ‡ okoล‚o 20 minut. Po pasteryzacji sล‚oiki wyjฤ…ฤ‡ z garnka

UDANYCH PRZETWORร“W!

UWAGI:
Najpopularniejszฤ… marynatฤ… w kuchni polskiej jest marynata miodowa. I tu podajฤ™ dokล‚adny przepis za Hannฤ… Szymanderskฤ…:
Na 1 kg owocรณw potrzeba 50 g cukru, 50 g miodu, szklankฤ™ octu winnego 7%, szklankฤ™ przegotowanej wody, 5-7 goลบdzikรณw i 4-5 ziarenek kardamonu

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *