Naleśniki “Bolognese” absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływające się w ustach.
Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku.
Składniki na naleśniki:
- 150g mąki orkiszowej jasnej
- 150 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 2 jajka M
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Składniki na nadzienie:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych – 400g
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 łyżki masła ghee lub olej
- 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo: parmezan
Wykonanie:
- składniki na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę
- warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać warzywa i przesmażyć razem, następnie zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu, aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki i dodać przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz cukier, dusić pod przykryciem, aż jarzyny i mięso będą miękkie. Pół godziny to jest absolutne minimum, ale im dłużej będziesz dusić tym lepiej. Jeśli sos jest za rzadki, odparuj nadmiar płynu zdejmując pokrywkę
- usmażyć naleśniki
- piekarnik nastawić na 200`C
- formę do zapiekania natłuścić. Sos bolognese nakładać na naleśniki i zwijać według uznania. Zrobiłam pakieciki. Ułożyć w naczyniu i posypać startym parmezanem. Zapiekać 10-15 minut, do zrumienienia i serwować. Wersja mniej dietetyczna, ale jeszcze smaczniejsza to naleśniki zapiekane pod beszamelem.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂