Niskokaloryczne lody truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu

Na letnie upalne dni nie ma nic lepszego niż lody. Niezastąpiony smak mają właśnie te domowe. Bardzo proste w wykonaniu i o ileż zdrowsze niż kupne nafaszerowane wielką ilością chemicznych specyfików. Domowe, w zależności, jakich składników do nich użyjemy, mogą być prawdziwą bombą kaloryczną lub wręcz odwrotnie — super dietetyczne.

Do ich wykonania możemy użyć domowej maszynki do lodów, ale bez niej też zrobimy smakowite zimne kulki. Te na bazie mleka skondensowanego są przepyszne. Bardzo lekkie i puchate. Mają jeszcze jedną zaletę, są miękkimi lodami i nie zamarzają na kamień, są zatem bardzo łatwe do porcjowania.

Składniki:

  • 1 mała puszka mleka skondensowanego 4% tłuszczu (u mnie 170 g)
  • 150 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru (lub innego słodzika)
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • Przed planowanym zamiarem robienia lodów wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Puszkę z mlekiem najlepiej na całą noc umieścić w lodówce.
  • Truskawki, po oberwaniu szypułek razem z cukrem umieścić w blenderze i zmiksować do pożądanej konsystencji. Nie polecam większej ilości truskawek, gdyż zawierają bardzo dużo wody, a lody będą wówczas niespójne i wodniste.
  • Mleko ubić mikserem na gęstą masę. Trwa to około 30-40 sekund. Dobrze schłodzone mleko ubija się naprawdę szybko.
  • Obie masy połączyć na wolnych obrotach miksera.
  • Całość umieścić w maszynce do lodów i dalej postępować według instrukcji.

Mam  maszynkę o pojemności około 1 litra. Dlatego też używam małych puszek mleka skondensowanego, gdyż masa podczas chłodzenia w maszynce  zwiększa swoją objętość. Możemy użyć każdych innych owoców lub w ogóle z nich zrezygnować, a dodać tylko wanilię i zrobić np. lody mleczne.

Bez maszynki do lodów również się udadzą. Będą tylko wymagały nieco więcej uwagi. Masę lodową umieścić w zamrażarce i co godzinę wyjąć ją i zmiksować ręcznym mikserem. Robimy to w celu rozbicia tworzących się kryształków lodu. Taką akcję powinno się przeprowadzić kilkakrotnie.

Mam nadzieję, że mój przepis będzie dla Was inspiracją do tworzenia własnych smakowitych lodów. Życzę smakowitego ochłodzenia !

A oto druga lodowa propozycja. Po rześkich lodach truskawkowych pyszne lody chałwowe. Ponieważ są na bazie jogurtu greckiego, są jak jogurt idealnie gładkie i aksamitne. Naprawdę rewelacyjne. Smakują jak z najlepszej włoskiej lodziarni. Również nie zamarzają na kamień, nawet  na drugi dzień są łatwe do porcjowania.
A jak chałwa to oczywiście nie może zabraknąć orzeszków pistacjowych, dlatego gotowe lody posypałam orzeszkami.

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki tahini
  • 3 łyżki miodu (lub cukru pudru)
  • kilka orzeszków pistacjowych — posiekanych

Wykonanie:

  • Jogurt wymieszać z miodem i tahini. Nie potrzebujemy do tego żadnego miksera, robimy to zwyczajnie łyżką. 
  • Całość umieścić w maszynce do lodów i postępować dalej według instrukcji.
  • Bajecznie proste!

    Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *