Obazda, nazywana rรณwnieลผ Obazta lub Obaatza, to klasyczna pasta serowa, ktรณra jest kwintesencjฤ kuchni bawarskiej. W swojej prostocie kryje bogactwo smakรณw i aromatรณw. Dziฤki tej paszcie poznasz autentyczne smaki Bawarii bez koniecznoลci opuszczania swojej kuchni.
Jedno z gลรณwnych sekretรณw tej pasty to poลฤ czenie Camemberta z delikatnym masลem i ostrฤ cebulkฤ , co nadaje jej wyjฤ tkowej gลฤbi smaku. Natomiast dodatek kminku i papryki dodaje wyrazistoลci i charakterystycznego aromatu. Chociaลผ receptura moลผe wydawaฤ siฤ prosta, kluczem do jej udanego przygotowania jest wybรณr ลwieลผych i wysokiej jakoลci skลadnikรณw.
Obazda – przepis
W Bawarii, Obazda jest czฤsto podawana w towarzystwie ลwieลผo pieczonego chleba ลผytniego, kruchych precli czy paluszkรณw solonych. Znajduje siฤ ona na niemal kaลผdym stole w ogrรณdkach piwnych. Pasuje idealnie do schลodzonego piwa.
Obazda – skลadniki:
- 150 g sera Camembert
- 100 g masลa
- 175 g biaลego serka, najlepiej Almette
- 2 ลrednie szalotki
- 1 ลyลผeczka ziaren kminku
- 1 ลyลผeczka sลodkiej papryki w proszku
- sรณl i ลwieลผo mielony pieprz do smaku
- kilka ลบdลบbeล szczypiorku do dekoracji
Obazda – przygotowanie:
- Camembert, masลo i serek Almette pokroiฤ na maลe kawaลki, a nastฤpnie dokลadnie rozgnieลฤ widelcem do uzyskania jednolitej masy.
- Szalotki obraฤ i drobno pokroiฤ.
- W moลบdzierzu utrzeฤ ziarna kminku na drobny proszek.
- Do masy serowej dodaฤ pokrojone szalotki, kminek oraz przyprawy. Wszystko dokลadnie wymieszaฤ.
- Pastฤ przenieลฤ do miseczki, przykryฤ i wstawiฤ do lodรณwki na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem posypaฤ wierzch czerwonฤ paprykฤ i posiekanym szczypiorkiem.
Obazda -podawanie:
Idealnie smakuje z pieczywem, ale takลผe z ลwieลผymi warzywami, takimi jak ogรณrki czy papryka. Dla wyjฤ tkowego efektu moลผna podaฤ jฤ na desce serowej w towarzystwie innych przekฤ sek.
Smacznego!
Uwagi: Obazda smakuje najlepiej podana na chลodno. Jeลผeli preferujesz ostrzejszy smak, moลผesz dodaฤ wiฤcej cebuli lub papryki. W zaleลผnoลci od upodobaล, moลผna rรณwnieลผ dodaฤ kilka kropli octu winnego czy musztardy dla dodatkowego smaku.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐