Orkiszowe bułeczki cynamonowe

Aromatyczne i pachnące cynamonem bułeczki — naprawdę trudno im się oprzeć. W całości upieczone z mąki orkiszowej, w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista. Doskonały przepis dla tych, którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.

Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne, łatwe do wałkowania i formowania. Nie szukaj specjalnej okazji, po prostu je upiecz. Idealne na śniadanie, do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek.

Składniki na 12-14 sztuk:

  • 420 g mąki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista)
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. suchych drożdży
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki cynamonu

Wykonanie:

  • wlać mleko do rondelka, dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i lekko podgrzać
  • do misy robota odważyć obie mąki, dodać cukier, sól, drożdże, następnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem, wyrabiać ciasto hakiem. W międzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i powtórnie zagnieść. Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cm
  • rozpuścić masło, a cukier wymieszać z cynamonem
  • rozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki. Każdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np. rączką drewnianej łyżki, żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
  • przed pieczeniem posmarować pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2. łyżkami mleka. Piec 22-25 minut w 180`C. Studzić na kratce

SMACZNEGO!       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *