Kwaszenie, kiszenie to prosta i stosunkowo tania metoda utrwalania warzyw, gdyลผ nie wymaga ลผadnych urzฤ
dzeล ani skomplikowanych zabiegรณw.
Podstawฤ
kwaszenia jest proces fermentacji mlekowej. Rozkลadajฤ
one cukry zawarte w komรณrkach roลlinnych na kwas mlekowy, ktรณry miฤdzy innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidลowo zakiszone warzywa dลugo zachowujฤ
swoje wลaลciwoลci smakowe.
Najczฤลciej kisimy kapustฤ i ogรณrki, a do kiszenia idealnie nadaje siฤ rรณwnieลผ papryka. Jeลli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Skลadniki na 2 sลoiki 800 ml:
- 1 kg papryki
- 2 zฤ bki czosnku
- 2 liลcie laurowe
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- kawaลek korzenia chrzanu, liลcie-opcjonalnie
- ลodyga kopru
- 1 litr wody
- 1 ลyลผka soli (30 g)
Wykonanie:
- paprykฤ umyฤ i usunฤ ฤ nasiona, a nastฤpnie pokroiฤ na kawaลki
- oczyลciฤ chrzan, czosnek i koper
- zagotowaฤ wodฤ z solฤ , ostudziฤ
- ukลadaฤ ciasno paprykฤ w sลoikach, zalaฤ przestudzonฤ zalewฤ , rozลoลผyฤ przyprawy, zamknฤ ฤ
- przez kilka dni trzymaฤ w temperaturze pokojowej, potem wynieลฤ w chลodne miejsce. Na bieลผฤ ce spoลผycie przechowywaฤ w lodรณwce. Wiฤkszฤ iloลฤ przetworรณw najlepiej zapasteryzowaฤ – okoลo 15 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐