Papryka kiszona – zimowe zapasy

Kwaszenie, kiszenie to prosta i stosunkowo tania metoda utrwalania warzyw, gdyลผ nie wymaga ลผadnych urzฤ…dzeล„ ani skomplikowanych zabiegรณw.

Podstawฤ… kwaszenia jest proces fermentacji mlekowej. Rozkล‚adajฤ… one cukry zawarte w komรณrkach roล›linnych na kwas mlekowy, ktรณry miฤ™dzy innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidล‚owo zakiszone warzywa dล‚ugo zachowujฤ… swoje wล‚aล›ciwoล›ci smakowe.

Najczฤ™ล›ciej kisimy kapustฤ™ i ogรณrki, a do kiszenia idealnie nadaje siฤ™ rรณwnieลผ papryka. Jeล›li nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny.

Skล‚adniki na 2 sล‚oiki 800 ml:

  • 1 kg papryki
  • 2 zฤ…bki czosnku
  • 2 liล›cie laurowe
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • kawaล‚ek korzenia chrzanu, liล›cie-opcjonalnie
  • ล‚odyga kopru
  • 1 litr wody
  • 1 ล‚yลผka soli (30 g)

Wykonanie:

  • paprykฤ™ umyฤ‡ i usunฤ…ฤ‡ nasiona, a nastฤ™pnie pokroiฤ‡ na kawaล‚ki
  • oczyล›ciฤ‡ chrzan, czosnek i koper
  • zagotowaฤ‡ wodฤ™ z solฤ…, ostudziฤ‡
  • ukล‚adaฤ‡ ciasno paprykฤ™ w sล‚oikach, zalaฤ‡ przestudzonฤ… zalewฤ…, rozล‚oลผyฤ‡ przyprawy, zamknฤ…ฤ‡
  • przez kilka dni trzymaฤ‡ w temperaturze pokojowej, potem wynieล›ฤ‡ w chล‚odne miejsce. Na bieลผฤ…ce spoลผycie przechowywaฤ‡ w lodรณwce. Wiฤ™kszฤ… iloล›ฤ‡ przetworรณw najlepiej zapasteryzowaฤ‡ – okoล‚o 15 minut w temperaturze bliskiej wrzenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *