Pasztet z grochu z pieczarkami

Okres jesienno-zimowy to doskonaล‚y moment na wprowadzenie grochu do menu. Groch to bogactwo bล‚onnika i wielu soli mineralnych. Jest tani, leลผy w kaลผdym sklepie, szkoda nie wykorzystaฤ‡ jego potencjaล‚u. Zapraszam do przygotowania pasztetu z grochu, posmakuje nie tylko wegetarianom.

Idealny na kanapki, bardzo poลผywny, syci na dล‚ugo. Odpowiednio doprawiony smakuje wyล›mienicie. Swรณj wzbogaciล‚am dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorkรณw, ale sam smakuje rรณwnie dobrze.

Skล‚adniki:

  • okoล‚o 200-250 g suchego grochu (500 g purรฉe)
  • 1-1,5 szklanki okruchรณw razowego chleba
  • 250 g pieczarek
  • 5-6 pomidorรณw suszonych z zalewy
  • 2 cebule
  • 1 zฤ…bek czosnku
  • sรณl, pieprz
  • gaล‚ka muszkatoล‚owa
  • imbir
  • majeranek
  • papryka w proszku โ€” sล‚odka, ostra, wฤ™dzona
  • 2-3 ล‚yลผki buล‚ki tartej โ€” opcjonalnie

Wykonanie:

  • groch umyฤ‡, zmieniajฤ…c kilkakrotnie wodฤ™, zalaฤ‡ zimnฤ…, przegotowanฤ… wodฤ… i odstawiฤ‡ do namoczenia przez noc
  • wodฤ™ po namoczeniu odlaฤ‡, zalaฤ‡ ล›wieลผฤ… i gotowaฤ‡ do miฤ™kkoล›ci najlepiej wg wskazaล„ na opakowaniu
  • jednฤ… szklankฤ™ okruchรณw z razowego chleba namoczyฤ‡ w ciepล‚ej wodzie
  • 2 cebule i czosnek zeszkliฤ‡ na oleju, dodaฤ‡ odciล›niฤ™ty chleb i dusiฤ‡ razem okoล‚o 15 minut
  • pieczarki pokroiฤ‡ w plasterki i umieล›ciฤ‡ na gorฤ…cej patelni z tล‚uszczem. Poczฤ…tkowo puszczฤ… sporo wody, naleลผy pล‚yny odparowaฤ‡, nastฤ™pnie przysmaลผyฤ‡ pieczarki
  • ugotowany, miฤ™kki groch odcedziฤ‡ na durszlaku, nastฤ™pnie zblendowaฤ‡ na gล‚adkฤ… masฤ™. Moลผna puree przetrzeฤ‡ przez sito, pasztet bฤ™dzie wรณwczas bardziej aksamitny 
  • purรฉe z grochu poล‚ฤ…czyฤ‡ z cebulฤ… i pieczarkami, dodaฤ‡ posiekane pomidorki. Doprawiฤ‡ do smaku przyprawami. Gdyby masa byล‚a maล‚o stabilna, naleลผy dodaฤ‡ buล‚kฤ™ tartฤ…, jeล›li jednak groch zostaล‚ naleลผycie odsฤ…czony, nie jest to konieczne. Foremkฤ™ wysmarowaฤ‡ tล‚uszczem, wysypaฤ‡ buล‚kฤ… tartฤ…. Masฤ™ przeล‚oลผyฤ‡ do foremki, wyrรณwnaฤ‡. Uล‚oลผyฤ‡ na gรณrze plasterki pieczarek i posmarowaฤ‡ grzyby olejem. Piec w 200`C okoล‚o 35-40 minut, do zarumienienia. Pasztet jest gotowy gdy odstaje od brzegรณw foremki
  • kroiฤ‡ po caล‚kowitym ostudzeniu, najlepiej po schล‚odzeniu przez noc w lodรณwce

SMACZNEGO!

Uwagi:
Groch powoduje powstawanie gazรณw i jest wzdฤ™ciogenny. By zmniejszyฤ‡ ten efekt, waลผne jest wstฤ™pne moczenie nasion grochu. W trakcie tego procesu wytwarzane zostajฤ… znaczne iloล›ci galaktocukrรณw. Dlatego wodฤ™ z moczenia naleลผy odlaฤ‡, a groch gotowaฤ‡ w ล›wieลผej wodzie. Do moczenia grochu powinno siฤ™ uลผywaฤ‡ wody przegotowanej, ktรณra zostaล‚a pozbawiona wapnia i magnezu, bo mogฤ… hamowaฤ‡ pochล‚anianie wody przez nasiona grochu. W przegotowanej wodzie nasiona ล‚atwiej nasฤ…czฤ… siฤ™ wodฤ…. Nie gotujemy nasion strฤ…czkowych z solฤ…. Sรณl dodajemy na koล„cu.

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *