Okres jesienno-zimowy to doskonaลy moment na wprowadzenie grochu do menu. Groch to bogactwo bลonnika i wielu soli mineralnych. Jest tani, leลผy w kaลผdym sklepie, szkoda nie wykorzystaฤ jego potencjaลu. Zapraszam do przygotowania pasztetu z grochu, posmakuje nie tylko wegetarianom.
Idealny na kanapki, bardzo poลผywny, syci na dลugo. Odpowiednio doprawiony smakuje wyลmienicie. Swรณj wzbogaciลam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorkรณw, ale sam smakuje rรณwnie dobrze.
Skลadniki:
- okoลo 200-250 g suchego grochu (500 g purรฉe)
- 1-1,5 szklanki okruchรณw razowego chleba
- 250 g pieczarek
- 5-6 pomidorรณw suszonych z zalewy
- 2 cebule
- 1 zฤ bek czosnku
- sรณl, pieprz
- gaลka muszkatoลowa
- imbir
- majeranek
- papryka w proszku โ sลodka, ostra, wฤdzona
- 2-3 ลyลผki buลki tartej โ opcjonalnie
Wykonanie:
- groch umyฤ, zmieniajฤ c kilkakrotnie wodฤ, zalaฤ zimnฤ , przegotowanฤ wodฤ i odstawiฤ do namoczenia przez noc
- wodฤ po namoczeniu odlaฤ, zalaฤ ลwieลผฤ i gotowaฤ do miฤkkoลci najlepiej wg wskazaล na opakowaniu
- jednฤ szklankฤ okruchรณw z razowego chleba namoczyฤ w ciepลej wodzie
- 2 cebule i czosnek zeszkliฤ na oleju, dodaฤ odciลniฤty chleb i dusiฤ razem okoลo 15 minut
- pieczarki pokroiฤ w plasterki i umieลciฤ na gorฤ cej patelni z tลuszczem. Poczฤ tkowo puszczฤ sporo wody, naleลผy pลyny odparowaฤ, nastฤpnie przysmaลผyฤ pieczarki
- ugotowany, miฤkki groch odcedziฤ na durszlaku, nastฤpnie zblendowaฤ na gลadkฤ masฤ. Moลผna puree przetrzeฤ przez sito, pasztet bฤdzie wรณwczas bardziej aksamitny
- purรฉe z grochu poลฤ czyฤ z cebulฤ i pieczarkami, dodaฤ posiekane pomidorki. Doprawiฤ do smaku przyprawami. Gdyby masa byลa maลo stabilna, naleลผy dodaฤ buลkฤ tartฤ , jeลli jednak groch zostaล naleลผycie odsฤ czony, nie jest to konieczne. Foremkฤ wysmarowaฤ tลuszczem, wysypaฤ buลkฤ tartฤ . Masฤ przeลoลผyฤ do foremki, wyrรณwnaฤ. Uลoลผyฤ na gรณrze plasterki pieczarek i posmarowaฤ grzyby olejem. Piec w 200`C okoลo 35-40 minut, do zarumienienia. Pasztet jest gotowy gdy odstaje od brzegรณw foremki
- kroiฤ po caลkowitym ostudzeniu, najlepiej po schลodzeniu przez noc w lodรณwce
SMACZNEGO!
Uwagi:
Groch powoduje powstawanie gazรณw i jest wzdฤciogenny. By zmniejszyฤ ten efekt, waลผne jest wstฤpne moczenie nasion grochu. W trakcie tego procesu wytwarzane zostajฤ
znaczne iloลci galaktocukrรณw. Dlatego wodฤ z moczenia naleลผy odlaฤ, a groch gotowaฤ w ลwieลผej wodzie. Do moczenia grochu powinno siฤ uลผywaฤ wody przegotowanej, ktรณra zostaลa pozbawiona wapnia i magnezu, bo mogฤ
hamowaฤ pochลanianie wody przez nasiona grochu. W przegotowanej wodzie nasiona ลatwiej nasฤ
czฤ
siฤ wodฤ
. Nie gotujemy nasion strฤ
czkowych z solฤ
. Sรณl dodajemy na koลcu.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐