Pesto paprykowe to smaczne urozmaicenie codziennych posiลkรณw. Dzisiejsze pesto przygotowaลam z papryki upieczonej w piekarniku i orzechรณw wลoskich. Pieczona papryka jest delikatna, sลodka i rozpลywa siฤ w ustach, ma wiele zastosowaล. Na kanapce smakuje obลฤdnie, z makaronem przygotujesz super obiadek.
Pesto paprykowe to samo zdrowie! Papryka jest kopalniฤ
witamin i mikroelementรณw, ponadto oferuje nadzwyczajne wลaลciwoลci antynowotworowe (bogactwo likopenu!).
Orzechy wลoskie to bogactwo przeciwutleniaczy i antyoksydantรณw, posiadajฤ
rekordowฤ
liczbฤ wielonienasyconych kwasรณw tลuszczowych wspierajฤ
cych nasze zdrowie. Prosty, nieprzekombinowany przepis, jedyna trudnoลฤ to upieczenie papryki. Miksuj zatem na zdrowie!
Skลadniki:
- 2 pieczone papryki
- 3/4 szklanki orzechรณw wลoskich
- 2 ลyลผki oleju
- sรณl, pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
- upiecz paprykฤ. Obierz ze skรณry
- zblenduj paprykฤ z orzechami wลoskimi i oliwฤ do poลผฤ danej konsystencji. Lepiej smakuje z pozostawionymi grudkami
- dopraw solฤ i pieprzem i startym parmezanem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐