Bลyskawiczny, prze smaczny deser, nawet bez koniecznoลci schลadzania w lodรณwce. Zastosowaลam do przygotowania deseru naturalnฤ
substancjฤ ลผelujฤ
cฤ
agar-agar.
AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostรณw (glonรณw) rosnฤ
cych u wybrzeลผy Japonii. Algi morskie sฤ
podstawowym skลadnikiem nowoczesnej diety ze wzglฤdu na swoje wysokie wartoลci odลผywcze. Sฤ
one najwiฤkszym ลบrรณdลem soli mineralnych โ wapnia, ลผelaza, fosforu i magnezu oraz praktycznie wszystkich mikroelementรณw, szczegรณlnie jodu, krzemu, miedzi, selenu itd. Aktywujฤ
one ukลad odpornoลciowy, oczyszczajฤ
ciaลo z toksyn oraz wzmacniajฤ
koลci, wลosy i paznokcie.
Wegetarianie i weganie zastฤpujฤ
niฤ
ลผelatynฤ. Szczegรณlnie przydaje siฤ do robienia galaretek z owocรณw kiwi, ananasa i papai, ktรณrych zwykle nie uลผywa siฤ do tego celu, bo zawierajฤ
enzymy rozkลadajฤ
ce ลผelatynฤ, co uniemoลผliwia ลciฤcie siฤ deseru.
Skลadniki na 4 porcje:
- 300 g truskawek + 2 ลyลผki cukru lub ksylitolu
- 1 puszka mleka skondensowanego a`170 g
- 2 peลne ลyลผeczki agar-agar + 150 ml wody, soku lub kompotu
Wykonanie:
- Puszkฤ mleka schลodziฤ przez caลฤ noc w lodรณwce, gdyลผ tylko mocno schลodzone mleko siฤ dobrze ubije.
- Truskawki z cukrem umieลciฤ w blenderze i rozbiฤ na miazgฤ.
- Mleko skondensowane ubiฤ mikserem, koลcรณwkami do ubijania (balonikami|) aลผ zgฤstnieje. Trwa to okoลo 30 sekund. Mleko skondensowane ubija siฤ bลyskawicznie. Dodaฤ zmiksowane truskawki. I ta mieszanina jest juลผ tak pyszna, ลผe trudno siฤ oprzeฤ wyjadaniu z miski.
- Agar wczeลniej rozprowadziฤ w wodzie lub kompocie, najlepiej od razu w garnuszku, w ktรณrym go zagotujemy. Chwilฤ pozostawiฤ do napฤcznienia. Nastฤpnie zagotowaฤ, caลy czas mieszajฤ c i gotowaฤ 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynniฤ wลaลciwoลci ลผelujฤ ce. Podczas mieszania zauwaลผymy, ลผe woda z agarem powoli gฤstnieje.
- Lekko go ostudziฤ. Wlewaฤ cienkฤ struลผkฤ do puszystej masy truskawkowej, caลy czas ubijajฤ c mikserem. Rozลoลผyฤ do pucharkรณw. Nie nadaje siฤ do dลuลผszego przechowywania w lodรณwce. Najlepiej zjeลฤ go zaraz po przygotowywaniu.
Smacznego!
Uwagi do postฤpowania z agarem:
Agar tฤลผeje w temperaturze pokojowej i to szybko โ w ciฤ
gu okoลo 15 minut. Ja zdฤ
ลผyลam masฤ rozลoลผyฤ do pucharkรณw i desery byลy praktycznie gotowe do podania.
Na opakowaniu z instrukcji obsลugi agaru wynika, ลผe agar moลผna po stฤลผeniu powtรณrnie podgrzaฤ i osiฤ
gnie znowu pลynnฤ
konsystencjฤ. Tak, zgadza siฤ. Tylko bฤdzie juลผ wtedy miaล lekko gruzeลkowatฤ
strukturฤ i moลผe popsuฤ caลy efekt deseru. Lepiej po pierwszym podgrzaniu uwaลผnie go obserwowaฤ przy tฤลผeniu i zuลผyฤ od razu do deseru.
Zachowuje siฤ rรณwnieลผ zupeลnie inaczej przy tฤลผeniu niลผ ลผelatyna, tzn. iloลฤ uลผytego agaru nie wpลywa na spoistoลฤ, bo jest to zaleลผne od wielu innych czynnikรณw. Np. kwaลne owoce potrzebujฤ
wiฤkszฤ
iloลฤ agaru.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐