Pianka truskawkowa z agar-agar

Bล‚yskawiczny, prze smaczny deser, nawet bez koniecznoล›ci schล‚adzania w lodรณwce. Zastosowaล‚am do przygotowania deseru naturalnฤ… substancjฤ™ ลผelujฤ…cฤ… agar-agar.

AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostรณw (glonรณw) rosnฤ…cych u wybrzeลผy Japonii. Algi morskie sฤ… podstawowym skล‚adnikiem nowoczesnej diety ze wzglฤ™du na swoje wysokie wartoล›ci odลผywcze. Sฤ… one najwiฤ™kszym ลบrรณdล‚em soli mineralnych โ€” wapnia, ลผelaza, fosforu i magnezu oraz praktycznie wszystkich mikroelementรณw, szczegรณlnie jodu, krzemu, miedzi, selenu itd. Aktywujฤ… one ukล‚ad odpornoล›ciowy, oczyszczajฤ… ciaล‚o z toksyn oraz wzmacniajฤ… koล›ci, wล‚osy i paznokcie.

Wegetarianie i weganie zastฤ™pujฤ… niฤ… ลผelatynฤ™. Szczegรณlnie przydaje siฤ™ do robienia galaretek z owocรณw kiwi, ananasa i papai, ktรณrych zwykle nie uลผywa siฤ™ do tego celu, bo zawierajฤ… enzymy rozkล‚adajฤ…ce ลผelatynฤ™, co uniemoลผliwia ล›ciฤ™cie siฤ™ deseru.

Skล‚adniki na 4 porcje:

  • 300 g truskawek + 2 ล‚yลผki cukru lub ksylitolu
  • 1 puszka mleka skondensowanego a`170 g
  • 2 peล‚ne ล‚yลผeczki agar-agar + 150 ml wody, soku lub kompotu

Wykonanie:

  • Puszkฤ™ mleka schล‚odziฤ‡ przez caล‚ฤ… noc w lodรณwce, gdyลผ tylko mocno schล‚odzone mleko siฤ™ dobrze ubije.
  • Truskawki z cukrem umieล›ciฤ‡ w blenderze i rozbiฤ‡ na miazgฤ™.
  • Mleko skondensowane ubiฤ‡ mikserem, koล„cรณwkami do ubijania (balonikami|) aลผ zgฤ™stnieje. Trwa to okoล‚o 30 sekund. Mleko skondensowane ubija siฤ™ bล‚yskawicznie. Dodaฤ‡ zmiksowane truskawki. I ta mieszanina jest juลผ tak pyszna, ลผe trudno siฤ™ oprzeฤ‡ wyjadaniu z miski.
  • Agar wczeล›niej rozprowadziฤ‡ w wodzie lub kompocie, najlepiej od razu w garnuszku, w ktรณrym go zagotujemy. Chwilฤ™ pozostawiฤ‡ do napฤ™cznienia. Nastฤ™pnie zagotowaฤ‡, caล‚y czas mieszajฤ…c i gotowaฤ‡ 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynniฤ‡ wล‚aล›ciwoล›ci ลผelujฤ…ce. Podczas mieszania zauwaลผymy, ลผe woda z agarem powoli gฤ™stnieje.
  • Lekko go ostudziฤ‡. Wlewaฤ‡ cienkฤ… struลผkฤ… do puszystej masy truskawkowej, caล‚y czas ubijajฤ…c mikserem. Rozล‚oลผyฤ‡ do pucharkรณw. Nie nadaje siฤ™ do dล‚uลผszego przechowywania w lodรณwce. Najlepiej zjeล›ฤ‡ go zaraz po przygotowywaniu.

Smacznego!

Uwagi do postฤ™powania z agarem:

Agar tฤ™ลผeje w temperaturze pokojowej i to szybko โ€” w ciฤ…gu okoล‚o 15 minut. Ja zdฤ…ลผyล‚am masฤ™ rozล‚oลผyฤ‡ do pucharkรณw i desery byล‚y praktycznie gotowe do podania.

Na opakowaniu z instrukcji obsล‚ugi agaru wynika, ลผe agar moลผna po stฤ™ลผeniu powtรณrnie podgrzaฤ‡ i osiฤ…gnie znowu pล‚ynnฤ… konsystencjฤ™. Tak, zgadza siฤ™. Tylko bฤ™dzie juลผ wtedy miaล‚ lekko gruzeล‚kowatฤ… strukturฤ™ i moลผe popsuฤ‡ caล‚y efekt deseru. Lepiej po pierwszym podgrzaniu uwaลผnie go obserwowaฤ‡ przy tฤ™ลผeniu i zuลผyฤ‡ od razu do deseru.

Zachowuje siฤ™ rรณwnieลผ zupeล‚nie inaczej przy tฤ™ลผeniu niลผ ลผelatyna, tzn. iloล›ฤ‡ uลผytego agaru nie wpล‚ywa na spoistoล›ฤ‡, bo jest to zaleลผne od wielu innych czynnikรณw. Np. kwaล›ne owoce potrzebujฤ… wiฤ™kszฤ… iloล›ฤ‡ agaru.

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *