Pierogi z dość niecodziennym farszem — pierogi z kaszanką. Z pewnością zachwycą miłośników i pierogów i kaszanki. Oprócz kaszanki z przysmażoną cebulką nadzienie wzbogaciłam dodatkiem wątróbki i jabłka. Muszę przyznać, że ciasto pierogowe wyjątkowo lubi się z kaszanką. Podobne pierogi pojawiły się już na blogu, z nieco odmienną kombinacją składników: kaszanka, ziemniaki i jabłko.
Smak pierogów to głównie smak dobrej jakościowo kaszanki, dlatego warto zaopatrzyć się u dobrego masarza. Pierogi są pyszne, polecam!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju/masła- opcjonalnie
Składniki na farsz:
- 30 dkg kaszanki
- 4 wątróbki drobiowe
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka smalcu
- pieprz, sól, majeranek
Dodatkowo: skwarki na omastę
Przygotowanie:
- przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, olej i dolewać stopniowo gorącą wodę, wyrabiać aż do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryć miseczką i odstawić na 15-30 minut
- kaszankę obrać z osłonki i rozdrobnić widelcem
- wątróbkę umyć, osuszyć, obrać z powięzi i błonek. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, na końcu dodać jabłko, również pokrojone w drobną kostkę. Przestudzoną wątróbkę pokroić w kostkę, dodać kaszankę, cebulkę, przyprawy i przesmażyć razem. Ostudzić
- ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować z osobna i wykrawać foremką krążki. Rozłożyć farsz i dokładnie zlepiać, odkładać na ściereczkę kuchenną
- gotować w dużej ilości osolonej wody przez kilka minut, licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
- podawać z domowymi skwarkami. Do pierogów idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub sezonowa z pomidorów i kiszonych ogórków
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂