Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka.

Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski, który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało, uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie dzisiejszych placków!

Zapraszam na pyszny obiad!

Składniki:

  • gulasz węgierski
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • smalec do smażenia, olej
  • kwaśna śmietana
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • pieczarki oczyścić z ewentualnych zabrudzeń papierowym ręcznikiem, usunąć końcówki nóżek, następnie pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pestki, pokroić. Pieczarki z papryką podsmażyć na rozgrzanym smalcu do odparowania wody z grzybów. Posolić i oprószyć pieprzem
  • do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły
  • obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę (im mniej, tym bardziej chrupiące będą placki), wbić jajko, dodać do smaku soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym smalcu upiec 4 dość duże placki. Wielu może się skrzywi na smalec, jednak zapewniam — całkiem niesłusznie. Placki są wyjątkowo chrupiące i nie ociekają tłuszczem jak te smażone na oleju, także polecam
  • jeszcze gorące napełnić farszem gulaszowym, przyozdobić kleksem kwaśnej śmietany, posypać natką pietruszki i podawać

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *