Placki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych, którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukinii i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam, bo są po prostu pyszne!
Jogurt z dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 1 spora cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- smalec/olej do smażenia
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- sok z cytryny
- odrobina miodu
- pieprz
- kilka gałązek mięty
Wykonanie:
- cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczasty środek z pestkami, odrzucić. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki jarzynowej, posolić i ułożyć na sitku, by obciekła z wody
- obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody odlać, a osiadłą na dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki
- miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu i pieprz
- cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, mąkę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia
- podawać z dipem miętowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂