Placki cukiniowo — ziemniaczane z dipem miętowym

Placki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych,  którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukinii i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam, bo są po prostu pyszne!

Jogurt z dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków.

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 spora cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • smalec/olej do smażenia

Dodatkowo:

  • jogurt grecki
  • sok z cytryny
  • odrobina miodu
  • pieprz
  • kilka gałązek mięty

Wykonanie:

  • cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczasty środek z pestkami, odrzucić. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki jarzynowej, posolić i ułożyć na sitku, by obciekła z wody
  • obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody odlać, a osiadłą na dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki
  • miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu i pieprz
  • cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, mąkę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia 
  • podawać z dipem miętowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *