Placki ziemniaczane z fenkułem

Najpopularniejsze danie z ziemniaków, to oczywiste — placki ziemniaczane! Tradycyjne placki dają ogromne możliwości twórczej inwencji. Dzisiejsze to najwykwintniejsza wersja placków, jakie jadłam, z dodatkiem delikatnego, pachnącego lekko anyżkowo fenkułu i cynamonu. Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam, smakują wybornie.

Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki. Do placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania!

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 1 duży fenkuł
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 150 g jogurtu greckiego
  • op. rzeżuchy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • fenkuł i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wg uznania na dużych lub małych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na 5 minut. Odcisnąć nadmiar wody, dodać mąkę, jajko, cynamon, zieloną część fenkułu i wymieszać
  • nakładać łyżką na rozgrzany olej małe porcje masy, spłaszczać łyżką i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Na patelnię do smażenia dodać gwiazdki anyżku
  • jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • placki podawać z dipem chrzanowym i rzeżuchą. W super wykwintnej wersji możesz do placków dodać kawałki wędzonego łososia

SMACZNEGO!

Źródło: prospekt REWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *