„Pleśniak” razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy

Pleśniak to ciasto, które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić — dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce.

Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika.

Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli szukasz pysznej szarlotki, właśnie masz przed sobą najlepszy przepis! Bardzo polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 łyżek marmolady z pigwy
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksując dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą  uformować w wałek, owinąć w folię i ułożyć w zamrażarce
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i prażyć około 10-15, aż stracą nieco na objętości. Nie rozgotowywałam jabłek, bo lubię, jak zachowują kształt plasterków. Odstawić do wystudzenia
  • ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, powoli po 1 łyżce cukru. Na koniec wmieszać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca
  • ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować na kształt i wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki
  • piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *