Pleśniak to ciasto, które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić — dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce.
Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika.
Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli szukasz pysznej szarlotki, właśnie masz przed sobą najlepszy przepis! Bardzo polecam!
Składniki:
- 400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-5 łyżek marmolady z pigwy
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksując dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą uformować w wałek, owinąć w folię i ułożyć w zamrażarce
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i prażyć około 10-15, aż stracą nieco na objętości. Nie rozgotowywałam jabłek, bo lubię, jak zachowują kształt plasterków. Odstawić do wystudzenia
- ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, powoli po 1 łyżce cukru. Na koniec wmieszać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Jest gotowa, gdy jest sztywna i lśniąca
- ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować na kształt i wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki
- piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂