Pralinki orzechowe z amaretto i czekoladki z musem malinowym

Juลผ nie pamiฤ™tam, jak dล‚ugo leลผy u mnie silikonowa foremka do wyrobu pralinek i nie pamiฤ™tam, ลผebym jฤ… kupowaล‚a (pewnie jakiล› dodatek promocyjny! ), bo przyznam szczerze, ลผe do tej pory jakoล› nie widziaล‚am za bardzo sensu w ich domowej produkcji. Aลผ do dzisiaj. Wpisรณw na domowe czekoladowe cudeล„ka jest takie mnรณstwo w blogosferze, takลผe sprรณbowaล‚am i ja wyprodukowaฤ‡ domowฤ… bombonierkฤ™. Okazaล‚o siฤ™, ลผe w tym czekoladowym rozpuszczaniu, mieszaniu, ล‚ฤ…czeniu smakรณw jest jakaล› niesamowita magia. Ta chwila skupienia, by maleล„kฤ… ล‚yลผeczkฤ… napeล‚niฤ‡ kolejny „doล‚ek” na czekoladkฤ™ daje niesamowite odprฤ™ลผenie, a koล„cowy efekt prawdziwฤ… satysfakcjฤ™

Moja pierwsza pralinowa przygoda byล‚a bardzo smakowita. Zanim poczyniฤ™ nastฤ™pne pralinki, poczytam o temperowaniu czekolady, przygotujฤ™ siฤ™ do czekoladowego misterium. Dziล› przedstawiam moje pierwsze czekoladki. Jedne sฤ… alkoholizowane z krokantem z orzechรณw laskowych, a drugie wypeล‚niล‚am ulubionym musem malinowym.

Najprostsze czekoladki orzechowe o smaku amaretto

Skล‚adniki:

  • 200 g czekolady (najlepiej gorzkiej 70%)
  • 2 ล‚yลผki amaretto
  • 1 ล‚yลผka masล‚a lub oleju kokosowego
  • 2 ล‚yลผki krokantu z orzechรณw laskowych

Wykonanie:

  • W kฤ…pieli wodnej na maล‚ym ogniu, bardzo powoli rozpuล›ciฤ‡ czekoladฤ™.
  • Dodaฤ‡ masล‚o i amaretto, caล‚y czas mieszajฤ…c. Gdy caล‚oล›ฤ‡ poล‚ฤ…czy siฤ™ w jednolitฤ… masฤ™ dodaฤ‡ krokant orzechowy. Wymieszaฤ‡ i wypeล‚niฤ‡ silikonowฤ… foremkฤ™. Wstawiฤ‡ na 2 godziny do lodรณwki. Delikatnie uwolniฤ‡ czekoladki z foremki. Przechowywaฤ‡ w lodรณwce.

Tip โ€” zamiast krokantu moลผna uลผyฤ‡ drobno posiekane pistacje, kaลผde inne ulubione orzeszki lub wiรณrki kokosowe, migdaล‚y, ลผurawinฤ™, rodzynki czy pokruszone ciasteczka. Iloล›ฤ‡ wariacji jest nieograniczona.

Uwagi:
Optymalna temperatura topienia czekolady wynosi okoล‚o 40ยฐC. Gdy czekoladฤ™ podgrzejesz, za mocno straci blask, a w temperaturze 80ยฐC siฤ™ przegrzeje.

Pralinki z nadzieniem malinowym

Skล‚adniki:
80-100 g gorzkiej czekolady 70 %
200 g mroลผonych malin
1 ล‚yลผka cukru pudru
1 ล‚yลผeczka ลผelatyny

Wykonanie:

  • Czekoladฤ™ rozpuล›ciฤ‡ w kฤ…pieli wodnej. Maล‚ym pฤ™dzelkiem wysmarowaฤ‡ kaลผdy „doล‚ek” w foremce czekoladฤ…. Wstawiฤ‡ do lodรณwki by czekolada stฤ™ลผaล‚a.
  • Maliny z cukrem umieล›ciฤ‡ w rondelku i podgrzewaฤ‡, aลผ siฤ™ rozmroลผฤ…, a potem pogotowaฤ‡ okoล‚o 10 minut, by odparowaฤ‡ nadmiar wody. Przetrzeฤ‡ przez sitko, dodaฤ‡ namoczonฤ… wczeล›niej ลผelatynฤ™ (w zimnej wodzie).
  • Przestudzonฤ… masฤ… malinowฤ…, ale jeszcze niestฤ™ลผaล‚ฤ… wypeล‚niฤ‡ czekoladowฤ… foremkฤ™, zostawiajฤ…c 1-1,5 mm wolny rant na dekielek czekoladowy i odstawiฤ‡ do stฤ™ลผenia.
  • Zalaฤ‡ rozpuszczonฤ… czekoladฤ… mus malinowy. Lekko wstrzฤ…snฤ…ฤ‡ foremkฤ…, by dekielek przylgnฤ…ล‚ โ€” poล‚ฤ…czyล‚ siฤ™ z bokiem pralinki i wstawiฤ‡ do ostatecznego stฤ™ลผenia do lodรณwki.
  • Delikatnie uwolniฤ‡ czekoladki z foremki.

Waลผne:
Przechowywaฤ‡ w lodรณwce okoล‚o 2 tygodni

CZEKOLADOWEGO SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *