Juลผ nie pamiฤtam, jak dลugo leลผy u mnie silikonowa foremka do wyrobu pralinek i nie pamiฤtam, ลผebym jฤ
kupowaลa (pewnie jakiล dodatek promocyjny! ), bo przyznam szczerze, ลผe do tej pory jakoล nie widziaลam za bardzo sensu w ich domowej produkcji. Aลผ do dzisiaj. Wpisรณw na domowe czekoladowe cudeลka jest takie mnรณstwo w blogosferze, takลผe sprรณbowaลam i ja wyprodukowaฤ domowฤ
bombonierkฤ. Okazaลo siฤ, ลผe w tym czekoladowym rozpuszczaniu, mieszaniu, ลฤ
czeniu smakรณw jest jakaล niesamowita magia. Ta chwila skupienia, by maleลkฤ
ลyลผeczkฤ
napeลniฤ kolejny „doลek” na czekoladkฤ daje niesamowite odprฤลผenie, a koลcowy efekt prawdziwฤ
satysfakcjฤ
Moja pierwsza pralinowa przygoda byลa bardzo smakowita. Zanim poczyniฤ nastฤpne pralinki, poczytam o temperowaniu czekolady, przygotujฤ siฤ do czekoladowego misterium. Dziล przedstawiam moje pierwsze czekoladki. Jedne sฤ
alkoholizowane z krokantem z orzechรณw laskowych, a drugie wypeลniลam ulubionym musem malinowym.
Najprostsze czekoladki orzechowe o smaku amaretto
Skลadniki:
- 200 g czekolady (najlepiej gorzkiej 70%)
- 2 ลyลผki amaretto
- 1 ลyลผka masลa lub oleju kokosowego
- 2 ลyลผki krokantu z orzechรณw laskowych
Wykonanie:
- W kฤ pieli wodnej na maลym ogniu, bardzo powoli rozpuลciฤ czekoladฤ.
- Dodaฤ masลo i amaretto, caลy czas mieszajฤ c. Gdy caลoลฤ poลฤ czy siฤ w jednolitฤ masฤ dodaฤ krokant orzechowy. Wymieszaฤ i wypeลniฤ silikonowฤ foremkฤ. Wstawiฤ na 2 godziny do lodรณwki. Delikatnie uwolniฤ czekoladki z foremki. Przechowywaฤ w lodรณwce.
Tip โ zamiast krokantu moลผna uลผyฤ drobno posiekane pistacje, kaลผde inne ulubione orzeszki lub wiรณrki kokosowe, migdaลy, ลผurawinฤ, rodzynki czy pokruszone ciasteczka. Iloลฤ wariacji jest nieograniczona.
Uwagi:
Optymalna temperatura topienia czekolady wynosi okoลo 40ยฐC. Gdy czekoladฤ podgrzejesz, za mocno straci blask, a w temperaturze 80ยฐC siฤ przegrzeje.
Pralinki z nadzieniem malinowym
Skลadniki:
80-100 g gorzkiej czekolady 70 %
200 g mroลผonych malin
1 ลyลผka cukru pudru
1 ลyลผeczka ลผelatyny
Wykonanie:
- Czekoladฤ rozpuลciฤ w kฤ pieli wodnej. Maลym pฤdzelkiem wysmarowaฤ kaลผdy „doลek” w foremce czekoladฤ . Wstawiฤ do lodรณwki by czekolada stฤลผaลa.
- Maliny z cukrem umieลciฤ w rondelku i podgrzewaฤ, aลผ siฤ rozmroลผฤ , a potem pogotowaฤ okoลo 10 minut, by odparowaฤ nadmiar wody. Przetrzeฤ przez sitko, dodaฤ namoczonฤ wczeลniej ลผelatynฤ (w zimnej wodzie).
- Przestudzonฤ masฤ malinowฤ , ale jeszcze niestฤลผaลฤ wypeลniฤ czekoladowฤ foremkฤ, zostawiajฤ c 1-1,5 mm wolny rant na dekielek czekoladowy i odstawiฤ do stฤลผenia.
- Zalaฤ rozpuszczonฤ czekoladฤ mus malinowy. Lekko wstrzฤ snฤ ฤ foremkฤ , by dekielek przylgnฤ ล โ poลฤ czyล siฤ z bokiem pralinki i wstawiฤ do ostatecznego stฤลผenia do lodรณwki.
- Delikatnie uwolniฤ czekoladki z foremki.
Waลผne:
Przechowywaฤ w lodรณwce okoลo 2 tygodni
CZEKOLADOWEGO SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐