Zapraszam na najlepsze rogaliki — mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Upiekłam je z mąki orkiszowej, a masło zastąpił dodatek oleju. Zamiana ta kompletnie nie wpłynęła na ich smak, natomiast podniosła walory zdrowotne.

Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej.

Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić.

Składniki na 9 sztuk:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 g cukru
  • 190 ml mleka
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 op. suchych drożdży
  • mak — do posypania

Wykonanie:

  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, uderzyć pięścią, by je odgazować i powtórnie zagnieść. Podzielić na 9 równych części, następnie uformować  9 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na długi placek. Przytrzymując górę rozwałkowanego placuszka prawą ręką jednocześnie ją rolować, a lewą ręką lekko odciągać dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia 
  • wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *