Zapraszam na najlepsze rogaliki — mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Upiekłam je z mąki orkiszowej, a masło zastąpił dodatek oleju. Zamiana ta kompletnie nie wpłynęła na ich smak, natomiast podniosła walory zdrowotne.
Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej.
Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić.
Składniki na 9 sztuk:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 60 ml oleju rzepakowego
- 60 g cukru
- 190 ml mleka
- sól – 1 płaska łyżeczka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 op. suchych drożdży
- mak — do posypania
Wykonanie:
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, uderzyć pięścią, by je odgazować i powtórnie zagnieść. Podzielić na 9 równych części, następnie uformować 9 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na długi placek. Przytrzymując górę rozwałkowanego placuszka prawą ręką jednocześnie ją rolować, a lewą ręką lekko odciągać dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia
- wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂