Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy moลผe byฤ smaczniejsze towarzystwo do truskawek niลผ czekolada? Nie lepszego nie znajdziesz.
Ciasto smakuje wyjฤ
tkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladฤ jest znakomity. ลwietnie siฤ zwija i nie pฤka. Dla tego smaku warto odpaliฤ piekarnik nawet w najwiฤkszy upaล.
Rolada byลa wyjฤ
tkowo smaczna, dlatego teลผ piekลam jฤ
dwa razy z rzฤdu. Pierwszy krem przygotowaลam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej ลmietany i odrobiny ลผelatyny. Za drugim razem serek mascarpone poลฤ
czyลam z biaลym serkiem i oczywiลcie w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewniล delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowaลy super.
To moja pierwsza rolada, jakฤ
upiekลam i zarazem najsmaczniejsza, jakฤ
jadลam. Bardzo polecam!
Skลadniki na roladฤ biszkoptowฤ :
- 3 jajka L
- 50 g mฤ ki
- 50 g mฤ czki kukurydzianej
- 20 g ciemnego kakao
- 110 g cukru lub ksylitolu
- szczypta soli
- 1/2 ลyลผeczki proszku do pieczenia
Skลadniki na krem I:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g ลmietany kremรณwki
- 200 g truskawek
- 1 ลyลผeczka soku z cytryny
- 3 ลyลผki cukru pudru
- 2 listki ลผelatyny
Skลadniki na krem II:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g biaลego serka
- 200 g truskawek
- 3 ลyลผki cukru pudru
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- 80 g ciemnej czekolady
- 4 ลyลผki mleka
Wykonanie:
- piekarnik nastawiฤ na 200`C. Obie mฤ ki, kakao i proszek do pieczenia wymieszaฤ. Jajka ze szczyptฤ soli i cukrem ubiฤ na puszysty, biaลy kogel-mogel. Mieszankฤ mฤ ki przesiaฤ do ciasta w 3 porcjach i wymieszaฤ delikatnie szpatuลkฤ
- ciasto wyลoลผyฤ porcjami na blachฤ (40ย รย 30 cm) wyลoลผonฤ papierem do pieczenia i rรณwnomiernie rozprowadziฤ. Piec w nagrzanym piekarniku na ลrodkowej szynie 10 minut. Gorฤ cy biszkopt wyลoลผyฤ na przygotowanฤ ลciereczkฤ kuchennฤ papierem do gรณry. Papier delikatnie ลciฤ gnฤ ฤ i gorฤ cy biszkopt zwinฤ ฤ w rolkฤ razem ze ลciereczkฤ wzdลuลผ dลuลผszego boku. Pozostawiฤ do wystudzenia
- truskawki umyฤ, odszypuลkowaฤ, nastฤpnie zmiksowaฤ z 1 ลyลผkฤ cukru pudru i sokiem z cytryny. Wczeลniej namoczyฤ 2 listki ลผelatyny w zimnej wodzie, nastฤpnie odsฤ czonฤ rozpuลciฤ w 2 ลyลผkach gorฤ cej wody. ลปelatynฤ poลฤ czyฤ z musem truskawkowym. Serek mascarpone przeลoลผyฤ do miski, dodaฤ cukier puder i wlewajฤ c porcjami bitฤ ลmietanฤ ubiฤ, aลผ wyraลบnie zwiฤkszy objฤtoลฤ i stanie siฤ puszysty. Na koniec wmieszaฤ mus truskawkowy z ลผelatynฤ
- biszkopt rozwinฤ ฤ, posmarowaฤ przygotowanym kremem. Przy pomocy ลciereczki na powrรณt zrolowaฤ go i umieลciฤ w lodรณwce do stฤลผenia kremu.
- podgrzaฤ mleko. Do gorฤ cego mleka dodaฤ pokruszonฤ czekoladฤ i mieszaฤ do rozpuszczenia. Posmarowaฤ roladฤ. Wyลoลผyฤ na paterฤ i schลodziฤ polewฤ przed podaniem
SMACZNEGO!
ลนrรณdลo przepisu na ciasto biszkoptowe: “essen&trinken fรผr jeden Tag”
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐