Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmaczniejszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach… smak i kolor, naprawdę polecam!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka L
- 100 g cukru/ksylitolu
- 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego
- 1/2 słoiczka ulubionego dżemu
Dodatkowo:
- posiekane orzechy laskowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Do lśniącej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec przy użyciu szpatułki delikatnie, by nie zniszczyć struktury, piany wmieszać zmielone orzechy. Rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut
- upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Odstawić do przestudzenia
- serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec dodać alkohol i kakao przesiane przez sitko
- rozwinąć roladę. Posmarować dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć w folię spożywczą i odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce do stężenia kremu
- śmietanę kremówkę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂