Roladki z kurczaka ze szpinakiem i szparagami

Następne danie z wykorzystaniem filetu z kurczaka. Ta propozycja nadaje się na bardzo elegancki obiad lub kolację, gdyż wygląda bardzo dekoracyjnie. Jeśli zamiast białych szparagów użyjesz zielonych, danie naprawdę szybkie do przygotowania. Zanim ziemniaki się ugotują, roladki będą gotowe do podania.

W składnikach podałam białe wino, bez wina oczywiście też będzie smacznie. Odżałuj jednak lampkę dobrego trunku, a danie będzie wyjątkowe. Wymarzony do szparagów byłby riesling, a sos z jego dodatkiem będzie super wykwintnym wykończeniem potrawy. Efekt na pewno Cię zaskoczy. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 80 g świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 szparagów
  • 60 g serka białego np. Philadelphia
  • 1 łyżka masła ghee
  • 200 ml białego wina (u mnie wytrawny Riesling)
  • 100 ml śmietany
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić. Rozbić tylko z jednej strony, najlepiej zrobić to przez płat folii spożywczej.
  • Gdy używasz świeżego  szpinaku, umyć go, osuszyć, przelać wrzątkiem na sitku. Zamrożony rozmrozić.
  • Białe szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Obgotować 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i solą. Wywaru nie wylewać, posłuży do przygotowania sosu. Zielone szparagi nie wymagają ani obierania, ani gotowania.
  • Rozbite kawałki kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, posmarować twarożkiem i ułożyć na nich liście szpinaku. Na szpinaku ułożyć po dwa kawałki przyciętych do wielkości roladek szparagów. Spiąć wykałaczką.
  • Obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym maśle rumieniąc je.
  • Podlać winem i dusić 15 minut pod przykryciem. Tu można dodać ulubione ziółka. Dodałam tymianek.

Na koniec do powstałego sosu dodać śmietanę i pogotować jeszcze chwilkę, aż do zagęszczenia sosu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *