Czas na kolory w kuchni! Porzuฤ nudne juลผ orzechy, jabลka, marcepany i siฤgnij po pierwsze owoce, jakie pojawiลy siฤ na straganach! Truskawki z hiszpaลskich tuneli foliowych trudno porรณwnaฤ z pachnฤ
cymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszaลamiajฤ
aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa!
Zniknie w okamgnieniu! Przygotujesz jฤ
bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokลadnoลci i nawet foremki. Moลผesz uksztaลtowaฤ wg wลasnej fantazji. Tarta wyglฤ
da uroczo z brzegiem usianym pลatkami migdaลowymi. Tarta bฤdzie krucha i smaczna, ale waลผne jest uลผycie naprawdฤ zimnego masลa i krรณtkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobiฤ to w misie robota, bez kontaktu z ciepลymi dลoลmi.
Skลadniki na kruche ciasto:
- 300 g mฤ ki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
- 150 g zimnego masลa
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 ลyลผki cukru pudru/ksylitolu
Skลadniki na naลoลผenie:
- 500 g truskawek
- 1 ลodyga rabarbaru
- 3 ลyลผki cukru/ksylitolu
- 2 ลyลผki mฤ czki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 ลyลผki pลatkรณw migdaลowych
- 1 ลyลผka cukru trzcinowego
- 1 biaลko
Wykonanie:
- wszystkie skลadniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masลo umieลciฤ w misie miksera i zmiksowaฤ, aลผ skลadniki poลฤ czฤ siฤ w gลadkie ciasto i utworzฤ kulฤ. Owinฤ ฤ w foliฤ spoลผywczฤ i wลoลผyฤ do lodรณwki na 1 godzinฤ
- truskawki umyฤ, osuszyฤ i odszypuลkowaฤ, nastฤpnie pokroiฤ w plasterki lub ฤwiartki. Rabarbar obraฤ i pokroiฤ na maลe kawaลki. Truskawki i rabarbar wymieszaฤ z cukrem i mฤ czkฤ ziemniaczanฤ przesiana przez sitko
- ciasto przed rozwaลkowaniem wyjฤ ฤ kilka minut wczeลniej z lodรณwki. Rozwaลkowaฤ na arkuszu papieru do pieczenia pod foliฤ spoลผywczฤ na dowolny ksztaลt. Rozwaลkowaลam na okrฤ g o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwaลkowaฤ w miarฤ rรณwnomiernie, bo za cienkie brzegi poลamiฤ siฤ przy zakลadaniu. Ciasto z papierem przenieลฤ na blaszkฤ i wyลoลผyฤ truskawki z rabarbarem, pozostawiajฤ c wolny 3-4 cm rant dookoลa. Zaลoลผyฤ boki ciasta do ลrodka tarty lekko uciskajฤ c. Brzeg posmarowaฤ rozbeลtanym biaลkiem, posypaฤ cukrem i pลatkami migdaลowymi
- piec w 200`C 35-40 minut do zezลocenia brzegรณw
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐