Sałata rzymska smażona lub grillowana

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje! Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!

Składniki:

  • 3 mini sałaty rzymskie
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee+ oliwa
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • sałatę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą z główek przekrój wzdłuż  na pół, posmaruj oliwą i posyp przyprawami. Obierz czosnek i przekrój ząbek na pół
  • rozgrzej dobrze patelnię lub grill, piecz sałatę z każdej strony, aż się zrumieni (2-3 minuty). Do pieczenia ułóż czosnek
  • podawaj do mięsa, ryb lub z grzankami 

SMACZNEGO!     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *