Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje! Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!
Składniki:
- 3 mini sałaty rzymskie
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee+ oliwa
- sok z cytryny
Wykonanie:
- sałatę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą z główek przekrój wzdłuż na pół, posmaruj oliwą i posyp przyprawami. Obierz czosnek i przekrój ząbek na pół
- rozgrzej dobrze patelnię lub grill, piecz sałatę z każdej strony, aż się zrumieni (2-3 minuty). Do pieczenia ułóż czosnek
- podawaj do mięsa, ryb lub z grzankami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂