Sałatka z czarnej soczewicy i pestek granatu

Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, ta sałatka jest dla Ciebie. Danie wegetariańskie, zdrowe i ciekawe w smaku. To świetny sposób na wykorzystanie czarnej soczewicy i pestek owocu granatu. Jednocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad, lunch lub obiadokolację.

Sałatka pełna smaków, ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii. Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek, jak skosztował, szybko poprosił o dokładkę.

Składniki:

  • 200 g soczewicy Beluga
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy, oleju
  • 1 mały granat
  • 50 g suszonych daktyli
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki Garam Masala
  • sól morska
  • pieprz z młynka
  • 200 g jogurtu
  • 1 gałązka mięty

Wykonanie:

  • ugotować soczewicę w podwójnej ilości wody około 20 minut. Wodę posolić pod koniec gotowania. Odcedzić i przestudzić
  • małą cukinię pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną cukinię i razem przesmażyć. Dołożyć do soczewicy
  • uwolnić pestki z granatu. Pokroić daktyle. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni (użyłam gotowych z puszki, są jeszcze bardziej chrupkie). Pestki granatu, pokrojone daktyle i podprażone orzechy dołożyć do soczewicy
  • sok z limonki wymieszać z 2-ma łyżkami oliwy, miodem i garam — masala oraz solą i pieprzem. Dodać do sałatki i wymieszać, skosztować i ewentualnie dodać jeszcze sól i pieprz
  • umytą i odsączoną miętę drobno pokroić i wymieszać z jogurtem. Podawać razem z sałatką

UWAGI:
W oryginale widnieje przyprawa rodem z Płn. Afryki Ras-el-Hanout. W składzie ma podobne składniki jak indyjska Garam — Masala i jej właśnie użyłam, bo taką miałam na stanie. Przyprawa to właśnie kropka nad „i” potrawy

Źródło: Natürlich-Kundenmagazin für Reformwaren, November 2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *