Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, ta sałatka jest dla Ciebie. Danie wegetariańskie, zdrowe i ciekawe w smaku. To świetny sposób na wykorzystanie czarnej soczewicy i pestek owocu granatu. Jednocześnie ciekawa inspiracja na smaczny obiad, lunch lub obiadokolację.
Sałatka pełna smaków, ale wszystkie składniki pozostają w pełnej harmonii. Mąż podejrzliwie spoglądał na obiadek, jak skosztował, szybko poprosił o dokładkę.
Składniki:
- 200 g soczewicy Beluga
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy, oleju
- 1 mały granat
- 50 g suszonych daktyli
- 30 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki Garam Masala
- sól morska
- pieprz z młynka
- 200 g jogurtu
- 1 gałązka mięty
Wykonanie:
- ugotować soczewicę w podwójnej ilości wody około 20 minut. Wodę posolić pod koniec gotowania. Odcedzić i przestudzić
- małą cukinię pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną cukinię i razem przesmażyć. Dołożyć do soczewicy
- uwolnić pestki z granatu. Pokroić daktyle. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni (użyłam gotowych z puszki, są jeszcze bardziej chrupkie). Pestki granatu, pokrojone daktyle i podprażone orzechy dołożyć do soczewicy
- sok z limonki wymieszać z 2-ma łyżkami oliwy, miodem i garam — masala oraz solą i pieprzem. Dodać do sałatki i wymieszać, skosztować i ewentualnie dodać jeszcze sól i pieprz
- umytą i odsączoną miętę drobno pokroić i wymieszać z jogurtem. Podawać razem z sałatką
UWAGI:
W oryginale widnieje przyprawa rodem z Płn. Afryki Ras-el-Hanout. W składzie ma podobne składniki jak indyjska Garam — Masala i jej właśnie użyłam, bo taką miałam na stanie. Przyprawa to właśnie kropka nad „i” potrawy
Źródło: Natürlich-Kundenmagazin für Reformwaren, November 2014
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂