Sernik chałwowy z tahini

Sernik to król wszystkich wypieków w naszym domu. Niezależnie od pory roku, serniki piekę namiętnie. Zmieniają się tylko dodatki. Ani Boże Narodzenie, ani Wielkanoc bez sernika nie mogą się obyć. Na pytanie, co upiec na niedzielę mąż niezmiennie odpowiada: sernik. Dziś najlepszy ze wszystkich serników, jakie ostatnio upiekłam. Po zakupieniu ogromnego słoika tahini, zrobieniu hummusu, musiałam do czegoś go jeszcze spożytkować. Tak wylądował w serniku.

Sernik jest wyjątkowo kremowy, zwarty, a jednocześnie bardzo delikatny i mocno chałwowy w smaku. Syty i pyszny. Upiekłam sernik w małej foremce 20 cm. Foremka była po brzegi wypełniona ciastem. A na czym polega innowacja zapowiedziana w tytule? Śmietanę kremówkę zastąpiło mleko  kokosowe. Musiałam zmienić przepis, bo nie używam już do serników od dosyć dawna kremówki, a tym samym przepis się zdeaktualizował. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego sernik ma cudownie aksamitną konsystencję, no i co tu dużo mówić zamiana ta nie jest bez wpływu na nasze zdrowie. Tłusta śmietanka podnosząca poziom cholesterolu została podmieniona tłustym, ale bardzo zdrowym mlekiem kokosowym. Same korzyści i dla zdrowia i podniebienia. Ten przepis Cię nie zawiedzie.

Składniki na spód sernika:

  • 4 sucharki pełnoziarniste
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 2 łyżki oleju sezamowego (może być masło)

Suchary zmielić w malakserze (blenderze), wymieszać z orzechami – migdałami i olejem. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Obręcz foremki wysmarować masłem. Wsypać całość do foremki, mocno ugnieść grzbietem łyżki i wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 750 dkg sera 3 razy mielonego (użyłam Schichtkäse)
  • 3 jaja M
  • niepełna szklanka cukru/ksylitolu
  • 200 g mleka kokosowego (tylko górna, biała, tłusta część)
  • 4-6 łyżek tahini
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + cukier waniliowy lub budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • około 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao
  • 2-4 łyżki mleka kokosowego

WYKONANIE:

  • Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem kokosowym i przesianą przez sitko mąką ziemniaczaną lub budyniem. Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie należy nią wstrząsać. Do sernika użyć tylko górnej białej, gęstej części z puszki. Pozostałą na dnie wodę zużyć choćby do naleśników. Następnie wmieszać tahini. Ilość tahini zależy, od jakiego rodzaju użyjesz. Gdy jest gęste, wystarczą 4 pełne łyżki, gdy jest bardziej płynne, dodaję 6 łyżek. Najlepiej po prostu skosztować. Gdy masa serowa ma lekko wyczuwalny smak chałwy, jest o`key. Na końcu dodać jajka, krótko za każdym razem miksując tylko do połączenia składników.
  • Masą wypełnić foremkę i włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika. Piec 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 60 minut. Dzięki temu sernik nie rośnie, ale też nie opada i nie pęka. Jest idealnie równiuteńki. Po upieczeniu nie wyjmować go, a pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na około 15-30 minut. Następnie studzić na kratce. Najsmaczniejszy jest po nocy spędzonej w lodówce
  • Przygotować polewę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodając mleka do żądanej konsystencji. Polać całkowicie wystudzony. Możemy oddać się łasuchowaniu i dobroczynnemu działaniu sezamin

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *