Sezon jagodowy w peลni, zapraszam zatem na wakacyjny sernik jagodowy. Jeลli nie przeszkadza Ci fioletowy uลmiech, na pewno siฤ na niego skusisz. Poniewaลผ mam niebywaลฤ
sลaboลฤ do sernikรณw, na ten jagodowy czekaลam juลผ od dawna. I tak pierwsze zakupione jagody wylฤ
dowaลy w serniku, nie liczฤ
c ลniadaniowej owsianki z jagodami.
Ten sernik potwierdza, iลผ eksperymenty w kuchni siฤ opลacajฤ
. Najsmaczniejsze potrawy powstajฤ
wtedy, gdy siฤ zupeลnie tego nie spodziewamy. Dodatek mleka kokosowego, oprรณcz bardzo miลego, delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym. Tu opuลciลam dodatek jogurtu greckiego, pojawiajฤ
cy siฤ w moich ostatnich sernikach, a ser poลฤ
czyลam z caลฤ
puszkฤ
mleka kokosowego bez oddzielania jego biaลej czฤลci. Smakuje bajecznie. Bardzo polecam, bo ten wspaniaลy sernik moลผesz upiec tylko w sezonie jagodowym.
Skลadniki na duลผฤ tortownicฤ:
- 170 g owsianych ciasteczek kokosowych
- 40 g masลa
Skลadniki na masฤ serowฤ :
- 750 kg sera 3 x mielonego
- 1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkรณw E i zagฤszczaczy)
- 4 jajka L
- 1 budyล waniliowy + 1 ลyลผka mฤ ki
- 200 g cukru/ksylitolu
- 200- 300 g czarnej jagody
- 2- 3 ลyลผki Malibu- opcjonalnie
Wykonanie:
- ciasteczka pokruszyฤ w kielichu blendera lub przy pomocy waลka w woreczku foliowym i poลฤ czyฤ z masลem. Wylepiฤ spรณd tortownicy wyลoลผonej papierem do pieczenia. Wczeลniej obrฤcz wysmarowaฤ masลem
- ser wymieszaฤ mikserem razem z mlekiem kokosowym, cukrem, budyniem i mฤ kฤ przesianymi przez sitko na gลadkฤ masฤ bez grudek
- do masy serowej wbijaฤ kolejno po 1 caลym jajku i mieszaฤ krรณtko, tylko do poลฤ czenia skลadnikรณw. Masa bฤdzie stosunkowo rzadka
- masฤ wylaฤ na przygotowany ciasteczkowy spรณd i delikatnie rozrzuciฤ na gรณrze jagody. Pierwsze owoce delikatnie zatopiฤ siฤ w masie serowej, ale juลผ nastฤpna warstwa osiฤ dzie na wierzchu
- wstawiฤ do piekarnika nagrzanego do 175ยฐC na 15 minut, nastฤpnie zmniejszyฤ temperaturฤ do 140ยฐC i piec kolejne 75-90 minut. Upieczony sernik ma dobrze ลciฤte boki, ลrodek pozostanie lekko drลผฤ cy. Poczฤ tkowo studziฤ przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do caลkowitego wystudzenia wystawiฤ na kratkฤ kuchennฤ
- podawaฤ schลodzony, najlepiej przez caลฤ noc w lodรณwce. Przed podaniem udekorowaฤ na talerzyku jagodami lub polewฤ jagodowฤ
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
UWAGI:
Jakoลฤ uลผytego mleka kokosowego maย zasadnicze znaczenia dla smaku i konsystencji sernika. Mleko z zawartoลciฤ
iluล E plus, zagฤszczacze powoduje, ลผe sernik zamiast aksamitny, staje siฤ zwarty, suchy i podejrzenie szybko siฤ piecze.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐