Od dawna byลam ciekawa, jak smakuje klasyk z Nowego Jorku, ktรณrym zachwyca siฤ caลy ลwiat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniu, wilgotny, gฤsty, bardzo kremowy i rozpลywajฤ
cy siฤ w ustach, dziฤki pieczeniu w kฤ
pieli wodnej.
Foremkฤ owinฤลam foliฤ
aluminiowฤ
i ustawiลam w wiฤkszym naczyniu wypeลnionym wodฤ
na wysokoลฤ 2 cm. Ten sam efekt moลผna uzyskaฤ, wstawiajฤ
c na dno piekarnika naczynie wypeลnione gorฤ
cฤ
wodฤ
.
Sernik, ktรณry na pewno bฤdzie smakowaล kaลผdemu. Nie zachwyci jednak smakoszy liczฤ
cych kalorie, bo dodatek 2 kubkรณw 18 % ลmietany to spora dawka kalorii i tลuszczu. Sernik jest przepyszny, przepis wart polecenia, jednak pozostanฤ przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego (zdrowszy profil tลuszczowy!) pieczonych bez kฤ
pieli wodnej, a rรณwnie kremowych, wilgotnych i rozpลywajฤ
cych siฤ w ustach.
Skลadniki na spรณd ciasta:
- 200 g owsianych ciasteczek lub innych
- 70 g masลa
Skลadniki na masฤ serowฤ :
- 1000 g sera 3 x mielonego
- 5 jajek
- 3 ลyลผki mฤ czki ziemniaczanej
- 3 ลyลผki soku z cytryny
- 200 g kwaลnej ลmietany
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- 500-600 g ลwieลผych owocรณw jagodowych
- 40 gย cukru pudru
- 200 g kwaลnej ลmietany
Wykonanie:
- piekarnik nastawiฤ na 170ยฐC. Ciasteczka razem z masลem zmiaลผdลผyฤ. Formฤ wyลoลผyฤ papierem do pieczenia, bok wysmarowaฤ masลem. Masฤ ciasteczkowฤ wyลoลผyฤ i zapiec w piekarniku przez 10 minut
- ostudziฤ podpieczonฤ masฤ ciasteczkowฤ na kratce kuchennej
- ser, jajka, ลmietanฤ, mฤ czkฤ ziemniaczanฤ i sok z cytryny wymieszaฤ i wylaฤ na podpieczony spรณd. Tortownicฤ o ลrednicy 26 cm owinฤ ฤ dwoma pasami foli aluminiowej na krzyลผ i i ustawiฤ w wiฤkszej formie wypeลnionej gorฤ cฤ wodฤ , tak by siฤgaลa na wysokoลฤ 2 cm boku tortownicy. Sernik piec 45 minut
- ลmietanฤ rozmieszaฤ z cukrem pudrem. Wylaฤ na sernik i piec dalsze 15 minut
- wyjฤ ฤ z piekarnika, cienkim noลผem uwolniฤ rant sernika. Studziฤ na kratce, nastฤpnie najlepiej przez noc w lodรณwce
- schลodzony sernik podawaฤ z owocami jagodowymi
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
ลนrรณdลo: Mit Liebe Das Genussmagazin EDEKA
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐