Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta — sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świątecznym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej.
Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki, zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania, zastępując kruchy spód — ciasteczkowym.
Zapraszam do przepisu!
Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub krupczatki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 600 g sera 3 x mielonego
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu – 170 g
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
Składniki na masę makową:
- 250 g mielonego maku
- 25 g masła
- 80 g miodu
- 225 ml mleka kokosowego
- 100 g rodzynków
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki Amaretto
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 300-400 g żurawiny
- 3 łyżki miodu
- kawałek kory cynamonu
- cukier puder — do posypania
Wykonanie:
- składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut w lodówce
- dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C
- żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia
- mak zalać gorącym mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut, następnie odsączyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Rozpuścić w maleńkim rondelku masło. Namoczony mak wymieszać z masłem, Amaretto, przyprawami i bakaliami. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać żółtka. Masę jajeczną wmieszać delikatnie szpatułką z makiem
- składniki na sernik umieścić w misce i wymieszać mikserem. Mieszając wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia składników
- na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową
- pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem
- piec w 180`C 45-60 minut
- podawać z sosem żurawinowym w temperaturze pokojowej
uwagi: ciasto upiekłam w foremce 24 × 24 cm. Proponuję użyć jednak większej formy, ciasto zbyt
wysokie nie jest zbyt komfortowe do jedzenia. Ciasto przechowywać w chłodzie, np.na balkonie. Bezpośrednio przed podaniem ocieplić.
Żurawinę leśną gotowałam 20 minut. Jeśli użyjesz żurawiny z plantacji, potrzebujesz niecałych 10 minut. Koniecznie ją przykryj podczas gotowania, bo „strzela” i pryska
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂