Śliwki w czekoladzie — najprostsze pralinki, jakie bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli w ogóle lubisz śliwki w czekoladzie, te domowe z pewnością Cię zachwycą. Są mięciutkie, bardzo aromatyczne i otulone Twoją ulubioną czekoladą.
Miejsce po pestce możesz wypełnić migdałem lub kulką marcepana. Zostały Ci po świętach suszone śliwki? To do dzieła!
Składniki:
- 20 suszonych śliwek kalifornijskich
- 100 ml ciemnego rumu
- 150 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- opłukane i osuszone śliwki zalać rumem i pozostawić do macerowania na całą noc
- napęczniałe śliwki wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia
- w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zanurzać kolejno śliwki. Do obtaczania śliwek użyłam wykałaczki. Obtoczone czekoladą śliwki układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia
SMACZNEGO!
Uwagi:
Warto wybrać śliwki niesiarkowane, są zdrowsze. Powinny być też dostatecznie miękkie
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂