Smalec domowy wraca do ลask. Zza oceanu dochodzฤ
wieลci, ลผe smalec jeszcze niedawno wyklฤty przez dietetykรณw, znรณw jest kupowany i uลผywany do smaลผenia miฤsa. Z punktu widzenia fizjologa i biochemika ลผywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony. Teoria o szkodliwoลci tลuszczรณw nasyconych, a w tym smalcu, idealnie pasowaลa do marketingowej strategii olbrzymiego przemysลu spoลผywczego, ktรณry sprzedaje oczyszczone oleje roลlinne i margaryny, co w przypadku monopolisty pozwala na intensywne wspieranie tej teorii.
Dziล w kuchni smalcu nie uลผywa prawie nikt, bo wszyscy wiedzฤ
, ze tลuszcz ten jest groลบny niczym czarnobylska katastrofa. Fakty sฤ
jednak zupeลnie inne.ย SMALEC POSIADA WIELEย ZALET. Jest ลatwo dostฤpny, tani, nie posiada ลผadnych dodatkรณw i nie da siฤ przy nim kombinowaฤ. Nie moลผna go wymieszaฤ z wodฤ
, bo bฤdzie pryskaล na patelni.
Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tลuszczu, ktรณry jest dzisiaj kuchennฤ
i medialnฤ
supergwiazdฤ
โ oliwy z oliwek. Niemal identyczny nie znaczy taki sam. Bo znacznie lepszy. Oto dowody:
- smalec wcale nie jest tลuszczem nasyconym, zawiera bowiem jedynie 39% nasyconych kwasรณw tลuszczowych, oliwa ma ich tylko 14%
- kwas stearynowy – 35% tych nasyconych kwasรณw tลuszczowych to kwas stearynowy, ktรณry obniลผa poziom cholesterolu, to juลผ dawno udowodniono we wszystkich badaniach klinicznych i obserwacyjnych, a w oliwie z oliwek kwas stearynowy stanowi 15%, czyli zdecydowanie jest go mniej niลผ w smalcu
- pozostaลa czฤลฤ smalcu to jednonienasycone kwasy tลuszczowe- zarรณwno w przypadku oliwyย jak i smalcu sฤ najwiฤkszฤ jej czฤลciฤ . Smalec zawiera 45%, a oliwa dwa razy wiฤcej -74%. I wลaลnie ta dysproporcja stanowi o najwiฤkszej przewadze smalcu nad oliwฤ .
Podsumowujฤ
c powyลผsze fakty smalec jest lepszym tลuszczem, niลผ osลawiona oliwa z oliwek. Miฤso przygotowane na smalcu, oraz ciasta pieczone z jego udziaลem majฤ
doskonaลy smak, lekkoลฤ, a warzywa np. ziemniaki pozostajฤ
chrupiฤ
ce dziฤki wysokiej temperaturze smaลผenia (punkt dymienia to okoลo 200ยฐC), zaล umiejฤtne smaลผenie gwarantuje suche potrawy, w odrรณลผnieniu od ociekajฤ
cych tลuszczem kotletรณw smaลผonych na olejach roลlinnych. Bo smalec dziฤki swej konstrukcji tลuszczowejย to najzdrowszy i najlepszy tลuszcz do smaลผenia, nie podlega bowiem polimeryzacji, czyli ujemnym dziaลaniom wysokich temperatur podczas smaลผenia. Miejmy nadziejฤ, ลผe wyklฤty smalec zastฤ
pi w polskich kuchniach wiele nienadajฤ
cych siฤ do smaลผenia reklamowanych tลuszczรณw.
Przy odลผywianiu powinno siฤ myลleฤ o diecie kompleksowo, a nie tylko zastanawiaฤ siฤ nad jednym skลadnikiem โ tลuszczem zwierzฤcym. Od czasu do czasu zjedzmy wiฤc chleb z dobrze przyprawionym smalcem, bowiem w polskiej kuchni smalec uลผywany byล od wiekรณw i nie tylko do smaลผenia potraw, ale takลผe jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrzฤ
dzony z topionej sลoniny lub wฤdzonego boczku.
Smalec idealny dla kaลผdego jest inny. Jedni robiฤ
go z samej sลoniny, inni dodajฤ
boczek, cebulฤ, jabลka, majeranek, czosnek… Ile domรณw, tyle sposobรณw przyrzฤ
dzania smalcu. Kanapki ze smalcem staลy siฤ bardzo modnฤ
przystawkฤ
i podajฤ
je nawet w bardzo eleganckich restauracjach, nie tylko zresztฤ
w Polsce. Sฤ
bardzo popularne w Niemczech, Austrii i Czechach.
Ten uลผywany do smarowania pieczywa robiฤ z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabลka. Ten, ktรณry ma sลuลผyฤ za okrasฤ np. do pierogรณw i dodatek do innych potraw robiฤ z samymi skwarkami, choฤ wลaลnie ten jest przysmakiem mฤลผa.
Skลadniki na smalczyk do chleba:
- 70 dkg sลoniny
- 1 duลผa cebula
- 1 kwaskowate jabลko โ opcjonalnie
- 1 ลyลผeczka suszonego majeranku
Wykonanie:
- Sลoninฤ pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ. Najlepiej uลผyฤ sลoniny prosto z lodรณwki, ลatwiej jฤ wtedy pokroiฤ. Wลoลผyฤ do szerokiego rondla i podgrzewaฤ na maลym ogniu, czฤsto mieszajฤ c, by siฤ nie przypaliลa, przynajmniej na poczฤ tku wytapiania
- Obranฤ , dowolnie pokrojonฤ cebulฤ i jabลko starte na duลผych oczkach tarki najlepiej przysmaลผyฤ oddzielnie i dodaฤ pod koniec smaลผenia, gdy skwarki lekko siฤ juลผ zrumieniฤ . Skwarkรณw nie moลผna zbyt mocno dosmaลผaฤ, poniewaลผ dosmaลผajฤ siฤ one jeszcze po zdjฤciu smalcu z ognia. Na koniec doลoลผyฤ majeranek. Caลy proces wytapiania smalcu trwa okoลo 30-60 minut, lub odpowiednio dลuลผej przy wiฤkszej iloลci sลoniny.
Cebulฤ i jabลko moลผna rรณwnieลผ dodaฤ do zeszklonych skwarek i smaลผyฤ razem, lecz wtedy juลผ skwarki nie bฤdฤ chrupiฤ ce. Przelaฤ do kamiennego garnuszka lub szklanego sลoika. Zamieszaฤ czasem, by skwarki nie opadลy na dno. Smalcem smarowaฤ kromki razowego lub ลผytniego chleba.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐