Smalec do smarowania pieczywa

Smalec domowy wraca do ล‚ask. Zza oceanu dochodzฤ… wieล›ci, ลผe smalec jeszcze niedawno wyklฤ™ty przez dietetykรณw, znรณw jest kupowany i uลผywany do smaลผenia miฤ™sa. Z punktu widzenia fizjologa i biochemika ลผywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony. Teoria o szkodliwoล›ci tล‚uszczรณw nasyconych, a w tym smalcu, idealnie pasowaล‚a do marketingowej strategii olbrzymiego przemysล‚u spoลผywczego, ktรณry sprzedaje oczyszczone oleje roล›linne i margaryny, co w przypadku monopolisty pozwala na intensywne wspieranie tej teorii.

Dziล› w kuchni smalcu nie uลผywa prawie nikt, bo wszyscy wiedzฤ…, ze tล‚uszcz ten jest groลบny niczym czarnobylska katastrofa. Fakty sฤ… jednak zupeล‚nie inne.ย SMALEC POSIADA WIELEย  ZALET. Jest ล‚atwo dostฤ™pny, tani, nie posiada ลผadnych dodatkรณw i nie da siฤ™ przy nim kombinowaฤ‡. Nie moลผna go wymieszaฤ‡ z wodฤ…, bo bฤ™dzie pryskaล‚ na patelni.

Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tล‚uszczu, ktรณry jest dzisiaj kuchennฤ… i medialnฤ… supergwiazdฤ… โ€” oliwy z oliwek. Niemal identyczny nie znaczy taki sam. Bo znacznie lepszy. Oto dowody:

  • smalec wcale nie jest tล‚uszczem nasyconym, zawiera bowiem jedynie 39% nasyconych kwasรณw tล‚uszczowych, oliwa ma ich tylko 14%
  • kwas stearynowy – 35% tych nasyconych kwasรณw tล‚uszczowych to kwas stearynowy, ktรณry obniลผa poziom cholesterolu, to juลผ dawno udowodniono we wszystkich badaniach klinicznych i obserwacyjnych, a w oliwie z oliwek kwas stearynowy stanowi 15%, czyli zdecydowanie jest go mniej niลผ w smalcu
  • pozostaล‚a czฤ™ล›ฤ‡ smalcu to jednonienasycone kwasy tล‚uszczowe- zarรณwno w przypadku oliwyย  jak i smalcu sฤ… najwiฤ™kszฤ… jej czฤ™ล›ciฤ…. Smalec zawiera 45%, a oliwa dwa razy wiฤ™cej -74%. I wล‚aล›nie ta dysproporcja stanowi o najwiฤ™kszej przewadze smalcu nad oliwฤ….

Podsumowujฤ…c powyลผsze fakty smalec jest lepszym tล‚uszczem, niลผ osล‚awiona oliwa z oliwek. Miฤ™so przygotowane na smalcu, oraz ciasta pieczone z jego udziaล‚em majฤ… doskonaล‚y smak, lekkoล›ฤ‡, a warzywa np. ziemniaki pozostajฤ… chrupiฤ…ce dziฤ™ki wysokiej temperaturze smaลผenia (punkt dymienia to okoล‚o 200ยฐC), zaล› umiejฤ™tne smaลผenie gwarantuje suche potrawy, w odrรณลผnieniu od ociekajฤ…cych tล‚uszczem kotletรณw smaลผonych na olejach roล›linnych. Bo smalec dziฤ™ki swej konstrukcji tล‚uszczowejย  to najzdrowszy i najlepszy tล‚uszcz do smaลผenia, nie podlega bowiem polimeryzacji, czyli ujemnym dziaล‚aniom wysokich temperatur podczas smaลผenia. Miejmy nadziejฤ™, ลผe wyklฤ™ty smalec zastฤ…pi w polskich kuchniach wiele nienadajฤ…cych siฤ™ do smaลผenia reklamowanych tล‚uszczรณw.

Przy odลผywianiu powinno siฤ™ myล›leฤ‡ o diecie kompleksowo, a nie tylko zastanawiaฤ‡ siฤ™ nad jednym skล‚adnikiem โ€” tล‚uszczem zwierzฤ™cym. Od czasu do czasu zjedzmy wiฤ™c chleb z dobrze przyprawionym smalcem, bowiem w polskiej kuchni smalec uลผywany byล‚ od wiekรณw i nie tylko do smaลผenia potraw, ale takลผe jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrzฤ…dzony z topionej sล‚oniny lub wฤ™dzonego boczku.

Smalec idealny dla kaลผdego jest inny. Jedni robiฤ… go z samej sล‚oniny, inni dodajฤ… boczek, cebulฤ™, jabล‚ka, majeranek, czosnek… Ile domรณw, tyle sposobรณw przyrzฤ…dzania smalcu. Kanapki ze smalcem staล‚y siฤ™ bardzo modnฤ… przystawkฤ… i podajฤ… je nawet w bardzo eleganckich restauracjach, nie tylko zresztฤ… w Polsce. Sฤ… bardzo popularne w Niemczech, Austrii i Czechach.

Ten uลผywany do smarowania pieczywa robiฤ™ z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabล‚ka. Ten, ktรณry ma sล‚uลผyฤ‡ za okrasฤ™ np. do pierogรณw i dodatek do innych potraw robiฤ™ z samymi skwarkami, choฤ‡ wล‚aล›nie ten jest przysmakiem mฤ™ลผa.

Skล‚adniki na smalczyk do chleba:

  • 70 dkg sล‚oniny
  • 1 duลผa cebula
  • 1 kwaskowate jabล‚ko โ€” opcjonalnie
  • 1 ล‚yลผeczka suszonego majeranku

Wykonanie:

  • Sล‚oninฤ™ pokroiฤ‡ w drobnฤ… kostkฤ™. Najlepiej uลผyฤ‡ sล‚oniny prosto z lodรณwki, ล‚atwiej jฤ… wtedy pokroiฤ‡. Wล‚oลผyฤ‡ do szerokiego rondla i podgrzewaฤ‡ na maล‚ym ogniu, czฤ™sto mieszajฤ…c, by siฤ™ nie przypaliล‚a, przynajmniej na poczฤ…tku wytapiania
  • Obranฤ…, dowolnie pokrojonฤ… cebulฤ™ i jabล‚ko starte na duลผych oczkach tarki najlepiej przysmaลผyฤ‡ oddzielnie i dodaฤ‡ pod koniec smaลผenia, gdy skwarki lekko siฤ™ juลผ zrumieniฤ…. Skwarkรณw nie moลผna zbyt mocno dosmaลผaฤ‡, poniewaลผ dosmaลผajฤ… siฤ™ one jeszcze po zdjฤ™ciu smalcu z ognia. Na koniec doล‚oลผyฤ‡ majeranek. Caล‚y proces wytapiania smalcu trwa okoล‚o 30-60 minut, lub odpowiednio dล‚uลผej przy wiฤ™kszej iloล›ci sล‚oniny.

Cebulฤ™ i jabล‚ko moลผna rรณwnieลผ dodaฤ‡ do zeszklonych skwarek i smaลผyฤ‡ razem, lecz wtedy juลผ skwarki nie bฤ™dฤ… chrupiฤ…ce. Przelaฤ‡ do kamiennego garnuszka lub szklanego sล‚oika. Zamieszaฤ‡ czasem, by skwarki nie opadล‚y na dno. Smalcem smarowaฤ‡ kromki razowego lub ลผytniego chleba.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *