Sok z aronii na miodzie

Aronia uwaลผana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na ล›wiecie. Gdyby miaล‚a lepszy marketing, przebiล‚aby zapewne popularnoล›ciฤ… osล‚awione owoce goji i acai. Choฤ‡ uprawiana w Polsce na masowฤ… skalฤ™ nie jest zbyt popularna. Na surowo cierpka, gorzkawa w smaku faktycznie nie zachwyca. Owoce naleลผy najpierw przemroziฤ‡ i po przetworzeniu jest juลผ naprawdฤ™ smaczna!

Na pewno sok przygotowany w domu jest o wiele wartoล›ciowszy od sklepowego, dlatego zachฤ™cam do samodzielnego przygotowania. Posล‚odzony miodem duลผo smaczniejszy od wersji z cukrem, poza tym miรณd wnosi dodatkowฤ… porcjฤ™ antyoksydantรณw do soku.

Sok z aronii warto mieฤ‡ caล‚y rok. Ma niezwykle kompleksowy, dobroczynny wpล‚yw na nasze zdrowie. To antidotum na wszystkie choroby cywilizacyjne i schorzenia oczu. Ma niespotykanฤ… iloล›ฤ‡ antyoksydantรณw, dlatego sok z aronii zachowuje rรณลผowฤ… barwฤ™ nawet po stukrotnym rozcieล„czeniu. Aronia to prawdziwy polski superfoods!

Nie jestem zwolenniczkฤ… sokรณw owocowych, uwaลผam, ลผe najwartoล›ciowsze sฤ… caล‚e owoce, w przetworach rรณwnieลผ. Jedyny wyjฤ…tek czyniฤ™ dla aronii, to jedyny sok, ktรณry zapeล‚nia moje pรณล‚ki w piwnicy. ย Sok przygotowujฤ™ bardzo tradycyjnie, ale oczywiล›cie pracฤ™ bardzo usprawni sokownik.

Skล‚adniki na okoล‚o 2 l soku:

  • 1,5 kg aronii
  • 1,5 l wody
  • 400 g miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • aroniฤ™ dokล‚adnie umyฤ‡, nastฤ™pnie obraฤ‡, zapakowaฤ‡ i wstawiฤ‡ do zamraลผarki na 48 godzin
  • przeล‚oลผyฤ‡ do garnka, rozmroziฤ‡, zalaฤ‡ wodฤ… tak, by pokryล‚a owoce i rozpoczฤ…ฤ‡ podgrzewanie. Po okoล‚o 15 minutach jak aronia nieco zmiฤ™knie potraktowaฤ‡ owoce np. tล‚uczkiem do ziemniakรณw. Podgrzewaฤ‡ jeszcze 5-10 minut
  • po tym czasie przecedziฤ‡ aroniฤ™ i odlaฤ‡ sok. W ciepล‚ym jeszcze soku rozpuล›ciฤ‡ miรณd, juลผ bez podgrzewania na ogniu. Na koล„cu dodaฤ‡ sok z cytryny
  • sok rozlaฤ‡ do wyparzonych butelek. Osuszyฤ‡ brzegi butelek i zakrฤ™ciฤ‡ suchymi nakrฤ™tkami
  • butelki ustawiฤ‡ w kocioล‚ku z ciepล‚ฤ… wodฤ…, wyล›cielonym papierowymi rฤ™cznikami. Woda powinna siฤ™gaฤ‡ do 3/4 wysokoล›ci butelek. Pasteryzowaฤ‡ 20 minut. Po pasteryzacji dokrฤ™ciฤ‡ nakrฤ™tki
  • przechowywaฤ‡ w chล‚odnym, ciemnym miejscu

UDANYCH PRZETWORร“W!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *