Aronia uwaลผana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na ลwiecie. Gdyby miaลa lepszy marketing, przebiลaby zapewne popularnoลciฤ
osลawione owoce goji i acai. Choฤ uprawiana w Polsce na masowฤ
skalฤ nie jest zbyt popularna. Na surowo cierpka, gorzkawa w smaku faktycznie nie zachwyca. Owoce naleลผy najpierw przemroziฤ i po przetworzeniu jest juลผ naprawdฤ smaczna!
Na pewno sok przygotowany w domu jest o wiele wartoลciowszy od sklepowego, dlatego zachฤcam do samodzielnego przygotowania. Posลodzony miodem duลผo smaczniejszy od wersji z cukrem, poza tym miรณd wnosi dodatkowฤ
porcjฤ antyoksydantรณw do soku.
Sok z aronii warto mieฤ caลy rok. Ma niezwykle kompleksowy, dobroczynny wpลyw na nasze zdrowie. To antidotum na wszystkie choroby cywilizacyjne i schorzenia oczu. Ma niespotykanฤ
iloลฤ antyoksydantรณw, dlatego sok z aronii zachowuje rรณลผowฤ
barwฤ nawet po stukrotnym rozcieลczeniu. Aronia to prawdziwy polski superfoods!
Nie jestem zwolenniczkฤ
sokรณw owocowych, uwaลผam, ลผe najwartoลciowsze sฤ
caลe owoce, w przetworach rรณwnieลผ. Jedyny wyjฤ
tek czyniฤ dla aronii, to jedyny sok, ktรณry zapeลnia moje pรณลki w piwnicy. ย Sok przygotowujฤ bardzo tradycyjnie, ale oczywiลcie pracฤ bardzo usprawni sokownik.
Skลadniki na okoลo 2 l soku:
- 1,5 kg aronii
- 1,5 l wody
- 400 g miodu
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- aroniฤ dokลadnie umyฤ, nastฤpnie obraฤ, zapakowaฤ i wstawiฤ do zamraลผarki na 48 godzin
- przeลoลผyฤ do garnka, rozmroziฤ, zalaฤ wodฤ tak, by pokryลa owoce i rozpoczฤ ฤ podgrzewanie. Po okoลo 15 minutach jak aronia nieco zmiฤknie potraktowaฤ owoce np. tลuczkiem do ziemniakรณw. Podgrzewaฤ jeszcze 5-10 minut
- po tym czasie przecedziฤ aroniฤ i odlaฤ sok. W ciepลym jeszcze soku rozpuลciฤ miรณd, juลผ bez podgrzewania na ogniu. Na koลcu dodaฤ sok z cytryny
- sok rozlaฤ do wyparzonych butelek. Osuszyฤ brzegi butelek i zakrฤciฤ suchymi nakrฤtkami
- butelki ustawiฤ w kocioลku z ciepลฤ wodฤ , wyลcielonym papierowymi rฤcznikami. Woda powinna siฤgaฤ do 3/4 wysokoลci butelek. Pasteryzowaฤ 20 minut. Po pasteryzacji dokrฤciฤ nakrฤtki
- przechowywaฤ w chลodnym, ciemnym miejscu
UDANYCH PRZETWORรW!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐