Sok z brzozy od dawien dawna ceniony jest w medycynie ludowej jako eliksir zdrowia. Przeลom marca i kwietnia to najlepszy okres, by poznaฤ jego naturalny smak. Sok z brzozy to prawdziwa skarbnica witamin i mineraลรณw.
Wลaลciwoลci zdrowotne i odลผywcze soku z brzozy:
Wzmacnia odpornoลฤ, zalecany jest w anemii, przy wrzodach, chorobach reumatycznych, rwie kulszowej, kamieniach nerkowych, chorobach serca i nowotworowych, oczyszcza wฤ trobฤ. Saponiny z soku brzozowego obniลผajฤ poziom cholesterolu, a naturalne salicylany dziaลajฤ przeciwzapalnie i znieczulajฤ co.
Sok z brzozy zawiera sporo witamin z grupy B, witaminฤ C, sole mineralne, garbniki, aminokwasy, potas, magnez, fosfor, wapล, ลผelazo i miedลบ. To naturalny przeciwutleniacz.
Wykazuje duลผe podobieลstwo do wody kokosowej, dlatego traktowany jest jako napรณj izotoniczny.
Przez caลy rok dostฤpny jest w sklepach ze zdrowฤ
ลผywnoลciฤ
. Niestety ลwieลผo pozyskany z drzewa jest najwartoลciowszy.
W skrรณcie przedstawiลam zalety zdrowotne i odลผywcze soku z brzozy. Zastanawiasz siฤ pewnie, jak smakuje? Jest chลodny i orzeลบwiajฤ cy. Smakuje jak sลodka, lekko lepka woda, ale dla mnie wyjฤ tkowo. Jest pyszny. ลwieลผy smakuje duลผo lepiej niลผ ten, pasteryzowany z dodatkami ze sklepowej pรณลki.
Jak samodzielnie pozyskaฤ sok z brzozy?
Teraz gdy drzewa „wybudzajฤ
siฤ” z zimowego letargu bez trudu pozyskasz sok z brzozy. Potrzebujesz brzozy, butelki, kawaลka sznurka lub drutu ogrodniczego i noลผyka. Do pozyskiwania najlepiej nadajฤ
siฤ starsze drzewa, a w tej metodzie trzeba znaleลบฤ brzozฤ z dolnymi gaลฤziami o ลrednicy przynajmniej 2 cm.
Gaลฤ
zkฤ naleลผy obciฤ
ฤ na odpowiedniej wysokoลci, nastฤpnie koniec obciฤtej gaลฤ
zki sfiksowaฤ w butelce. Butelkฤ przywiฤ
zaฤ w pozycji pionowej (woda bฤdzie spลywaฤ po kropelce siลฤ
grawitacji) i cierpliwie czekaฤ. Ta metoda wymaga cierpliwoลci i czasu, dlatego najlepiej zostawiฤ butelkฤ na caลฤ
noc. Nastฤpnego dnia czeka Ciฤ degustacja.
Wodฤ przed piciem naleลผy przecedziฤ przez sitko, by wyeliminowaฤ zanieczyszczenia. W lodรณwce moลผna przechowywaฤ wodฤ przez kilka dni. Jest sลodka, a cukier niestety powoduje szybkฤ
fermentacjฤ.
Smak moลผna poprawiฤ dodatkiem soku z cytryny lub innych owocรณw, albo dodatkiem np. listkรณw miฤty.
Naleลผy pamiฤtaฤ, ลผe 100 ml soku z brzozy to 22 kcal !
Ta metoda pozyskiwania soku jest najmniej inwazyjna i bardzo prosta.
Istnieje jeszcze druga metoda pozyskiwania soku z brzozy. Wymaga juลผ sporego zaplecza technicznego. Wiertarkฤ
na wysokoลci okoลo 60 cm nad ziemiฤ
naleลผy wywierciฤ dziurkฤ w brzozowym pniu, wstawiฤ w otwรณr metalowฤ
rurkฤ, nastฤpnie poลฤ
czyฤ jฤ
z plastikowym wฤลผykiem umieszczonym w butli do zbierania soku.
Po zbiorach dziurkฤ naleลผy zaลlepiฤ drewnianym koลeczkiem i zasmarowaฤ maลciฤ
ogrodniczฤ
.
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐