Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna? Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C. Młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka. Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl.
Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka. Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu — winegret w zupełności wystarczy.
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- koperek
Wykonanie:
- odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować
- obrać pora, przeciąć zieloną część wzdłuż na pół i dokładnie wypłukać z piasku. Do końca przeciąć pora na pół, następnie pokroić w pół krążki. Poszatkowaną kapustę wymieszać z porem i solą, ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła
- w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję
- marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem
- podawać uprzednio schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂