Wszyscy uwielbiamy słodkości. Do kawy, na poprawę humoru, by podkreślić ważność wyjątkowych chwil. Ciasto, które nigdy się nie znudzi, lubiane przez wszystkich i pieczemy je okrągły rok, to szarlotka. Ponieważ lubię wszystkie ciasta z owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej.
Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek.
Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek, ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w okamgnieniu.
Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- wanilia — cukier lub pasta
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- 1 – 2 łyżki cukru
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu
Składniki na piankę budyniową
- 3 białka
- 120 g cukru – 3/4 szklanki
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Przesiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawinięte w folię wstawić na 30 minut do lodówki
- w międzyczasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć na cienkie plasterki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte rodzynki zalać rumem i połączyć z uprażonymi jabłkami
- foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
- białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń
- ciasto z lodówki rozwałkować między pod folią spożywczą do wielkości foremki. Ciasto przenieść do prostokątnej foremki, tak by folia znalazła się na górze. Folię usunąć
- wyłożyć jabłka na ciasto, wyrównać. Przykryć ubitą pianą z białek. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki i równomiernie rozłożyć na pianie
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 `C 40 – 45 minut
- studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂