Czosnek szczypiorek nazywany w skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) – jest gatunkiem z rodziny czosnkowatych. Uprawiany jest jako warzywo. Znany już w starożytności. W Europie uprawa rozpowszechniła się od XVI wieku. Dziś uprawiany w wielu krajach świata.
Wartości odżywcze szczypiorku
Użytkową częścią szczypiorku są liście, których wartość biologiczna jest dość wysoka.
- W 100 g świeżej masy znajduje się około 80 mg witaminy C, 26 mg karotenu oraz 16 mg olejków eterycznych zawierających siarkę. 100 g szczypiorku to 64 kcal.
- Te smakowite zielone listki są bogatym źródłem soli mineralnych. Zawierają znaczne ilości soli potasu, wapnia, sodu, fosforu, magnezu i żelaza. Obok soli mineralnych i wymienionej już wit.C, zawierają również witaminy z grupy B.
- Szczypiorek dzięki zawartości olejków eterycznych pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie krwi i działa bakteriobójczo. Tak więc zalety szczypiorku są zbliżone do tych jakie mają krewniacy z rodziny liliowatych – czosnek i cebula.
- Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można go wykorzystywać na wiele sposobów. Trzeba wiedzieć, że szczypiorek pobudza apetyt, usprawnia trawienie.
- Jadalne są nie tylko listki – rurki, ale także piękne niebiesko – liliowe kwiatki szczypiorku. Mogą być prawdziwą ozdobą wielu sałatek
Z czym podawać szczypiorek?
Szczypiorek idealnie komponuje się z pomidorem i ogórkiem. Posypywanie „zieleniną” potraw to bardzo korzystny zwyczaj. Zieleniny dodają potrawom apetycznego wyglądu, co jak wiadomo wywołuje lepsze wydzielanie soków żołądkowych, czyli usprawnia trawienie i przyswajanie. Jakże ubogie byłyby nasze kanapki bez jego udziału. I jeszcze jedna zaleta nie tylko szczypiorku, ale wszystkich zielonych dodatków, pietruszki, koperku, rzeżuchy – wszystkie one są zasadotwórcze.
Szczypiorek to pierwszy zwiastun wiosny na naszych stołach i w naszej kuchni. To on jako pierwszy budzi się z zimowego snu, wystawiając często jeszcze z ponad śniegu swą zieloną czuprynkę.
Szczypiorek rozmnaża się z nasion lub przez podział kępek. Nadaje się do uprawy w ogrodzie, w skrzynkach i doniczkach. Dzięki temu, że mam w ogrodzie wiele kępek szczypiorku, zielenina ta gości u mnie cały okrągły rok. Szczypiorek po ścięciu, bardzo szybko odrasta. Także zanim zetnę ostatnią kępkę, pierwsza na nowo się zieleni i jest znowu gotowa do zebrania. Nadmiar szczypioru siekam, układam w pudełku i zamrażam na bieżąco.
Jak mrozić szczypiorek?
Nie każdy może wie, że szczypiorek idealnie nadaje się do mrożenia. Zachowuje swoją intensywną zieloną barwę i smakuje zupełnie jak świeży. Szczypiorek po opłukaniu należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszony, drobno posiekać i od razu układać w pudełku, w którym będzie przechowywany w zamrażarce. Nie dopuszczamy do zwiędnięcia szczypiorku. Dobrze osuszony szczypior nie zbryli się w trakcie zamrażania. Zamrożonym szczypiorkiem posypywać kanapki i sałatki – rozmraża się błyskawicznie. Zachęcam do założenia małej hodowli, choćby w skrzynce balkonowej lub dużej donicy. Hodujmy szczypiorek, dodawajmy go do dań, bo zieleniny nigdy nie za dużo! Na zdrowie !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂