Sznycel drobiowy w płatkach kukurydzianych

Sznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i niewymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie.

Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków kukurydzianych. Szybko, prosto i bardzo efektownie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mąka — opcjonalnie
  • masło ghee lub olej

Wykonanie:

  • mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć
  • płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie wymieszać z bułką tartą
  • sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki, obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych
  • smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *