Tarta z porzeczkami w kratkę

Na zakończenie sezonu porzeczkowego krucha tarta z porzeczkami, bardzo prosta i bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche.

Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • ok. 2 łyżek lodowatej wody

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki
  • porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki
  • w misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem
  • formę na tartę 34 × 13 lub okrągłą o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem
  • ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć paski
  • na spód wyłożyć masę kokosową, następnie porzeczki wymieszane z cukrem. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je mlekiem
  • wstawić do piekarnika i piec w 190`C około 40 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *