W-Z-etka, tym razem zamiast tradycyjnej prostokฤ
tnej formy, upieczona w tortownicy, W-Z torcik. Zmieniลam rรณwnieลผ spรณd ciastaย na ciasto z mniejszฤ
zawartoลciฤ
tลuszczu.
Zamiana ta wymaga jednak naponczowania spodu, w innym przypadku pozostaลby zbyt suchy. Ciasto jest rรณwnie smaczne, jednak przygotowane w okrฤ
gลej foremce jako tort prezentuje siฤ bardziej odลwiฤtnie.
Skลadniki na spรณd:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 115 g mฤ ki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g roztopionego masลa
- krem serowy
Skลadniki na polewฤ:
- 50 g masลa
- 2 ลyลผki cukru
- 3-4 ลyลผki wody
- 2 czubate ลyลผki kakao
Dodatkowo:
- 4-5 ลyลผek dลผemu, u mnie jeลผynowy
- 3/4 szklanki ponczu
Wykonanie:
- utrzeฤ ลผรณลtka z poลowฤ cukru na puszysty krem. Biaลka ubiฤ na sztywno, pod koniec ubijania dodaฤ resztฤ cukru. Wymieszaฤ delikatnie ลผรณลtka z biaลkami przy pomocy szpatuลki, wmieszaฤ mฤ kฤ wymieszanฤ z kakao. Na koลcu dodaฤ masลo. Ciasto wylaฤ do tortownicy wyลoลผonej papierem do pieczenia, boku nie smarowaฤ masลem. Piec w 180`C 30 minut, do suchego patyczka. Autorka proponuje tortownicฤ o przekroju 23 cm, jednak uลผyลam wiฤkszej –ย 26 cm. Poczฤ tkowo studziฤ w foremce, nastฤpnie odpiฤ ฤ obrฤcz i studziฤ na kratce
- wykonaฤ krem serowy
- przygotowaฤ poncz. Do 3/4 szklanki zaparzonej, osลodzonej i ostudzonej herbaty dodaฤ 2-3 ลyลผki rumu, bฤ dลบ innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomaraลczowego
- wystudzone ciasto przekroiฤ na pรณล. Pierwszy blat uลoลผyฤ na paterze, naponczowaฤ i posmarowaฤ cienkฤ warstwฤ dลผemu. Wyลoลผyฤ kremย i rรณwnomiernie rozsmarowaฤ, zostawiajฤ c czฤลฤ do ozdobienia gรณry tortu. Naลoลผyฤ drugi blat, delikatnie wyrรณwnaฤ krem z boku i schลodziฤ do stฤลผenia kremu
- przygotowaฤ polewฤ, rozprowadziฤ rรณwnomiernie na gรณrze ciasta i z reszty kremu zrobiฤ wuzetkowe ozdรณbki
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐