Krรณl deserรณw โ czekoladowy tort, biaลo โ czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spรณd z dลผemem z pigwy, blaty czekoladowe nasฤ
czone ลwieลผo wyciลniฤtym sokiem z pomaraลczy przeลoลผone kremem o smaku adwokata, a caลoลฤ wieลczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrรณwnowaลผone, harmonijnie siฤ przenikajฤ
, a tort nie jest za sลodki. Jeden kawaลek to stanowczo za maลo, bo od razu masz ochotฤ siฤgaฤ po nastฤpny.
Tort jest lekki, poniewaลผ jego bazฤ stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tลuszczu. Nie jest ลatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadล. „Kuchnia Polska” podaje ลwietny sposรณb jak temu zaradziฤ โ przeczytaj w opisie.
Piฤknie siฤ prezentuje, ลwietnie porcjuje, prosty do przygotowania, idealny na wyjฤ
tkowe okazje,ย na pewno godny polecenia!
Skลadniki na kruchy spรณd:
- 120 g mฤ ki orkiszowej (pรณล na pรณล jasnej z peลnoziarnistฤ )
- 90 g masลa
- 1 ลyลผka cukru
- szczypta soli
Skลadniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 135 g mฤ ki (90 g pszennej+45 g ziemniaczanej)
- 55 g kakao
- 120 g cukru
- szczypta soli
Skลadniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 350 ml ลmietany kremรณwki 35%
- 150 ml adwokata
- 5 ลyลผek cukru pudru
- 1 ลyลผeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 pomaraลcza
- 5 ลyลผek dลผemu z pigwy lub innego
- 160 g gorzkiej czekolady
- 100 ml ลmietany kremรณwki
Wykonanie:
- obie mฤ ki wymieszaฤ i zagnieลฤ z zimnym masลem pokrojonym na maลe kawaลeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa siฤ nie kleiลa dodaฤ 1 ลyลผkฤ zimnej wody. Ciastem wylepiฤ tortownicฤ o ลrednicy 24 cm, wyลoลผonฤ uprzednio papierem do pieczenia, nastฤpnie ponakลuwaฤ widelcem i wstawiฤ do lodรณwki na okoลo 30 minut. Upiec w 200`C okoลo 20 minut do zbrฤ zowienia
- odwaลผonฤ mฤ kฤ pszennฤ , ziemniaczanฤ , proszek do pieczenia i kakao przesiaฤ. ลปรณลtka ubiฤ z poลowฤ cukru na puszystฤ masฤ, wymieszaฤ z poลowฤ mฤ ki. Biaลka posoliฤ, ubiฤ na sztywno, dodaฤ porcjami cukier, aลผ piana stanie siฤ gฤsta. 1/3 piany wymieszaฤ z resztฤ mฤ ki i dodaฤ do masy jajecznej. Nastฤpnie dodaฤ pozostaลฤ pianฤ i delikatnie wymieszaฤ przy pomocy szpatuลki. Ciasto wyลoลผyฤ do formy wyลoลผonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 35-40 minut do suchego patyczka. Studziฤ w foremce
- mascarpone rozluลบniฤ ubijajฤ c z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaฤ porcjami ลmietanฤ kremรณwkฤ, caลy czas ubijajฤ c. Na koniec wmieszaฤ dolewajฤ c porcjami adwokata
- przygotowaฤ poncz. Z pomaraลczy wycisnฤ ฤ sok, przelaฤ przez sitko, by pozbyฤ siฤ farfocli i wymieszaฤ z kilkoma ลyลผkami wody
- biszkopt przeciฤ ฤ na 3 czฤลci noลผem lub za pomocฤ nitki
- skลadanie tortu: upieczony kruchy spรณd posmarowaฤ dลผemem i przykryฤ pierwszym blatem. Biszkopt nasฤ czyฤ ponczem i rozลoลผyฤ pierwszฤ warstwฤ kremu. Przykryฤ drugim plackiem biszkoptowym, naponczowaฤ i rozsmarowaฤ krem. Naลoลผyฤ trzeci krฤ ลผek biszkoptu, naponczowaฤ. Wysmarowaฤ kremem boki tortu i wyrรณwnaฤ. Trzeciฤ , mniejszฤ porcjฤ kremu zostawiฤ do wykonania rozetek
- przygotowaฤ polewฤ czekoladowฤ : ลmietanฤ kremรณwkฤ umieลciฤ w maลym rondelku i doprowadziฤ do wrzenia. Doลoลผyฤ poลamanฤ czekoladฤ i mieszaฤ do rozpuszczenia. Nieco przestudziฤ
- przestudzonฤ polewฤ rozprowadziฤ na powierzchni tortu, rozpoczynajฤ c od ลrodka, zataczajฤ c rondelkiem coraz szersze krฤgi. Pozostawiฤ do ostudzenia
- gdy polewa zastygnie gรณrฤ toru udekorowaฤ wg wลasnych upodobaล
SMACZNEGO!
Uwagi:
Ciasto biszkoptowe moลผna upiec bez dodatku proszku do pieczenia, ale dodajฤ
c proszek, masz wiฤkszฤ
pewnoลฤ, ลผe ลadnie wyroลnie.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐