Tort czekoladowy z adwokatowym kremem

Krรณl deserรณw โ€” czekoladowy tort, biaล‚o โ€” czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spรณd z dลผemem z pigwy, blaty czekoladowe nasฤ…czone ล›wieลผo wyciล›niฤ™tym sokiem z pomaraล„czy przeล‚oลผone kremem o smaku adwokata, a caล‚oล›ฤ‡ wieล„czy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrรณwnowaลผone, harmonijnie siฤ™ przenikajฤ…, a tort nie jest za sล‚odki. Jeden kawaล‚ek to stanowczo za maล‚o, bo od razu masz ochotฤ™ siฤ™gaฤ‡ po nastฤ™pny.

Tort jest lekki, poniewaลผ jego bazฤ™ stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tล‚uszczu. Nie jest ล‚atwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadล‚. „Kuchnia Polska” podaje ล›wietny sposรณb jak temu zaradziฤ‡ โ€” przeczytaj w opisie.

Piฤ™knie siฤ™ prezentuje, ล›wietnie porcjuje, prosty do przygotowania, idealny na wyjฤ…tkowe okazje,ย  na pewno godny polecenia!

Skล‚adniki na kruchy spรณd:

  • 120 g mฤ…ki orkiszowej (pรณล‚ na pรณล‚ jasnej z peล‚noziarnistฤ…)
  • 90 g masล‚a
  • 1 ล‚yลผka cukru
  • szczypta soli

Skล‚adniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 135 g mฤ…ki (90 g pszennej+45 g ziemniaczanej)
  • 55 g kakao
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

Skล‚adniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 350 ml ล›mietany kremรณwki 35%
  • 150 ml adwokata
  • 5 ล‚yลผek cukru pudru
  • 1 ล‚yลผeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 pomaraล„cza
  • 5 ล‚yลผek dลผemu z pigwy lub innego
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ล›mietany kremรณwki

Wykonanie:

  • obie mฤ…ki wymieszaฤ‡ i zagnieล›ฤ‡ z zimnym masล‚em pokrojonym na maล‚e kawaล‚eczki na jednolite ciasto. Gdyby masa siฤ™ nie kleiล‚a dodaฤ‡ 1 ล‚yลผkฤ™ zimnej wody. Ciastem wylepiฤ‡ tortownicฤ™ o ล›rednicy 24 cm, wyล‚oลผonฤ… uprzednio papierem do pieczenia, nastฤ™pnie ponakล‚uwaฤ‡ widelcem i wstawiฤ‡ do lodรณwki na okoล‚o 30 minut. Upiec w 200`C okoล‚o 20 minut do zbrฤ…zowienia
  • odwaลผonฤ… mฤ…kฤ™ pszennฤ…, ziemniaczanฤ…, proszek do pieczenia i kakao przesiaฤ‡. ลปรณล‚tka ubiฤ‡ z poล‚owฤ… cukru na puszystฤ… masฤ™, wymieszaฤ‡ z poล‚owฤ… mฤ…ki. Biaล‚ka posoliฤ‡, ubiฤ‡ na sztywno, dodaฤ‡ porcjami cukier, aลผ piana stanie siฤ™ gฤ™sta. 1/3 piany wymieszaฤ‡ z resztฤ… mฤ…ki i dodaฤ‡ do masy jajecznej. Nastฤ™pnie dodaฤ‡ pozostaล‚ฤ… pianฤ™ i delikatnie wymieszaฤ‡ przy pomocy szpatuล‚ki. Ciasto wyล‚oลผyฤ‡ do formy wyล‚oลผonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 35-40 minut do suchego patyczka. Studziฤ‡ w foremce
  • mascarpone rozluลบniฤ‡ ubijajฤ…c z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaฤ‡ porcjami ล›mietanฤ™ kremรณwkฤ™, caล‚y czas ubijajฤ…c. Na koniec wmieszaฤ‡ dolewajฤ…c porcjami adwokata
  • przygotowaฤ‡ poncz. Z pomaraล„czy wycisnฤ…ฤ‡ sok, przelaฤ‡ przez sitko, by pozbyฤ‡ siฤ™ farfocli i wymieszaฤ‡ z kilkoma ล‚yลผkami wody
  • biszkopt przeciฤ…ฤ‡ na 3 czฤ™ล›ci noลผem lub za pomocฤ… nitki
  • skล‚adanie tortu: upieczony kruchy spรณd posmarowaฤ‡ dลผemem i przykryฤ‡ pierwszym blatem. Biszkopt nasฤ…czyฤ‡ ponczem i rozล‚oลผyฤ‡ pierwszฤ… warstwฤ™ kremu. Przykryฤ‡ drugim plackiem biszkoptowym, naponczowaฤ‡ i rozsmarowaฤ‡ krem. Naล‚oลผyฤ‡ trzeci krฤ…ลผek biszkoptu, naponczowaฤ‡. Wysmarowaฤ‡ kremem boki tortu i wyrรณwnaฤ‡. Trzeciฤ…, mniejszฤ… porcjฤ™ kremu zostawiฤ‡ do wykonania rozetek
  • przygotowaฤ‡ polewฤ™ czekoladowฤ…: ล›mietanฤ™ kremรณwkฤ™ umieล›ciฤ‡ w maล‚ym rondelku i doprowadziฤ‡ do wrzenia. Doล‚oลผyฤ‡ poล‚amanฤ… czekoladฤ™ i mieszaฤ‡ do rozpuszczenia. Nieco przestudziฤ‡
  • przestudzonฤ… polewฤ™ rozprowadziฤ‡ na powierzchni tortu, rozpoczynajฤ…c od ล›rodka, zataczajฤ…c rondelkiem coraz szersze krฤ™gi. Pozostawiฤ‡ do ostudzenia 
  • gdy polewa zastygnie gรณrฤ™ toru udekorowaฤ‡ wg wล‚asnych upodobaล„ 

SMACZNEGO!

Uwagi:
Ciasto biszkoptowe moลผna upiec bez dodatku proszku do pieczenia, ale dodajฤ…c proszek, masz wiฤ™kszฤ… pewnoล›ฤ‡, ลผe ล‚adnie wyroล›nie.

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *