Tort szwarcwaldzki — schwarzwälder kirschtorte

Tort szwarcwaldzki — Schwarzwälder Kirschtorte — niemiecki klasyk znany i wypiekany na całym świecie. Tort składa się z ciasta czekoladowego przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, ozdobiony kandyzowanymi owocami wiśni i wiórkami z czekolady. Tradycyjnie naponczowany Kirschwasser. Tort nie jest słodki, bardzo harmonijnie skomponowany.

Mój tort wygląda identycznie (no prawie) jak ten z lady chłodniczej słynnej firmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty ciasta czekoladowego, zamiast tradycyjnych trzech, ułożyłam na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na … Rocznicę Ślubu 🙂 Polecam!

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub ksylitol
  • maleńka szczypta soli
  • 1 żółtko

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 5 jajek
  • 150 g cukru lub ksylitolu
  • 80 g mąki
  • 40 g mączki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 400 g wiśni z kompotu
  • 250 ml kompotu z wiśni
  • 20 g mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki
  • 1+1 op. cukru waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 listki żelatyny

Dodatkowo:

  • kandyzowane wiśnie – 16 sztuk
  • wiórki czekoladowe
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • małe beziki około 12 sztuk

Wykonanie:

  • składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji “mokrego piasku”. Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce
  • rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ostudzić
  • oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z ubitymi żółtkami. Następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać przygotowane ciasto do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w 175`C. Biszkopt studzić początkowo w foremce,  uwolniony z foremki na kratce. Wystudzony przeciąć na 2 blaty
  • wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 250 ml kompotu. Mączkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem i z odrobiną kompotu. Resztę kompotu zagotować, powoli wlewać rozmieszaną mąkę mieszając trzepaczką balonową do zgęstnienia. Do kisielu dodać odsączone wiśnie, cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Dodać połowę Kirschwasser, wymieszać. Drugą połowę Kirschwasser rozmieszać z 1/3 szklanki kompotu i nasączyć oba blaty czekoladowe
  • listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. Jak zmiękną, odcisnąć żelatynę z nadmiaru wody i rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Nie gotować!
  • bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Do żelatyny dodać trochę śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z całą ubitą śmietaną na małych obrotach miksera 
  • kruchy spód posmarować dżemem, nałożyć pierwszy blat czekoladowy. Nasączyć go połową ponczu. Na blacie równomiernie rozłożyć kisiel z wiśniami, a na wiśniach pierwszą porcję bitej śmietany. Położyć drugi blat czekoladowy i naponczować go. Rozsmarować drugą porcję bitej śmietany, posmarować również bok tortu. Obsypać wiórkami czekoladowymi. Trzecią porcję bitej śmietany umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć dookoła brzegu tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić kandyzowaną wisienkę. Rozłożyć w drugim rzędzie za rozetkami beziki. Środek tortu wysypać wiórkami czekoladowymi

SMACZNEGO!

Uwagi:
Kirschwasser to wysokoprocentowy napój alkoholowy (38-50%) – rodzaj brandy — wytwarzany z owoców czereśni, rzadziej wiśni. W odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny, nie jest słodki, o charakterystycznym goryczkowym posmaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *