Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i miฤciutki โ bardziej w smaku przypomina buลkฤ niลผ chleb, pieczony w formieย duลผego okrฤ
gลego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem. Nie przygotowuje siฤ z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale obszarpuje do jedzenia po kawaลku.
Zamiast duลผego bochenka moลผesz upiec jednoosobowe maลe chlebki i to bez uลผycia piekarnika, po prostu na patelni. Mรณj chlebek nie jest biaลy jak turecki oryginaล, poniewaลผ zostaล upieczony z dodatkiem mฤ
ki peลnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepลy.
Skลadniki na 4 porcje:
- 250 g mฤ ki orkiszowej
- 150 ml wody
- 1 ลyลผeczka soli
- 1 ลyลผeczka cukru lub miodu
- 4 ลyลผki oliwy
- 1 ลyลผeczka droลผdลผy instant
- 1 ลyลผka sezamu do posypania
- olej na patelniฤ
Wykonanie:
- wszystkie skลadniki poลฤ czyฤ i zagnieลฤ elastyczne ciasto. Przykryฤ ลciereczkฤ i odstawiฤ w ciepลe miejsce do podwojenia objฤtoลci
- ciasto powtรณrnie zagnieลฤ i podzieliฤ na 4 czฤลci, nastฤpnie uformowaฤ w kule. Uลoลผyฤ na blacie posypanym mฤ kฤ i pozostawiฤ na 15 minut do napuszenia przykryte ลciereczkฤ
- wyroลniฤte kulki rozpลaszczyฤ dลoniฤ i rozciฤ gnฤ ฤ do poลผฤ danej wielkoลci, nie wiฤkszej niลผ 18 cm ลrednicy
- na patelni rozgrzaฤ 1/2 ลyลผki oleju, rozsypaฤ 1/4 z porcji sezamu i uลoลผyฤ placek. Przykryฤ patelniฤ pokrywkฤ i piec na ลrednim ogniu 5 minut, odwrรณciฤ i podpiekaฤ nastฤpne okoลo 5 minut. Upiec pozostaลe chlebki. Podawaฤ jeszcze ciepลe
Uwagi:
Chlebki moลผna upiec w wiฤkszej iloลci, a przed podaniem podpiec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180`C
ลนrรณdลo: Essen&Trinken Heft 8/2015
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐