Turecki Fladenbrot z patelni

Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i miฤ™ciutki โ€” bardziej w smaku przypomina buล‚kฤ™ niลผ chleb, pieczony w formieย  duลผego okrฤ…gล‚ego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem. Nie przygotowuje siฤ™ z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale obszarpuje do jedzenia po kawaล‚ku.

Zamiast duลผego bochenka moลผesz upiec jednoosobowe maล‚e chlebki i to bez uลผycia piekarnika, po prostu na patelni. Mรณj chlebek nie jest biaล‚y jak turecki oryginaล‚, poniewaลผ zostaล‚ upieczony z dodatkiem mฤ…ki peล‚noziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepล‚y.

Skล‚adniki na 4 porcje:

  • 250 g mฤ…ki orkiszowej
  • 150 ml wody
  • 1 ล‚yลผeczka soli
  • 1 ล‚yลผeczka cukru lub miodu
  • 4 ล‚yลผki oliwy
  • 1 ล‚yลผeczka droลผdลผy instant
  • 1 ล‚yลผka sezamu do posypania
  • olej na patelniฤ™

Wykonanie:

  • wszystkie skล‚adniki poล‚ฤ…czyฤ‡ i zagnieล›ฤ‡ elastyczne ciasto. Przykryฤ‡ ล›ciereczkฤ… i odstawiฤ‡ w ciepล‚e miejsce do podwojenia objฤ™toล›ci
  • ciasto powtรณrnie zagnieล›ฤ‡ i podzieliฤ‡ na 4 czฤ™ล›ci, nastฤ™pnie uformowaฤ‡ w kule. Uล‚oลผyฤ‡ na blacie posypanym mฤ…kฤ… i pozostawiฤ‡ na 15 minut do napuszenia przykryte ล›ciereczkฤ…
  • wyroล›niฤ™te kulki rozpล‚aszczyฤ‡ dล‚oniฤ… i rozciฤ…gnฤ…ฤ‡ do poลผฤ…danej wielkoล›ci, nie wiฤ™kszej niลผ 18 cm ล›rednicy
  • na patelni rozgrzaฤ‡ 1/2 ล‚yลผki oleju, rozsypaฤ‡ 1/4 z porcji sezamu i uล‚oลผyฤ‡ placek. Przykryฤ‡ patelniฤ™ pokrywkฤ… i piec na ล›rednim ogniu 5 minut, odwrรณciฤ‡ i podpiekaฤ‡ nastฤ™pne okoล‚o 5 minut. Upiec pozostaล‚e chlebki. Podawaฤ‡ jeszcze ciepล‚e

Uwagi:
Chlebki moลผna upiec w wiฤ™kszej iloล›ci, a przed podaniem podpiec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180`C

ลนrรณdล‚o: Essen&Trinken Heft 8/2015

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *