Ciasto przygotowane z dodatkiem sera i oleju jest uniwersalne, szybkie, proste i ma wiele zastosowań. Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości.
To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje drożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam, koniecznie wypróbuj przepis, bo już niebawem następny tym razem na wytrawnie — z dynią i cebulą!
Składniki:
- 150 g białego serka
- 300 g mąki pszennej/orkiszowej
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 60 g cukru
- 50 g rodzynek
- płatki migdałowe na posypkę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać widelcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać widelcem, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Skleić wałeczki górą i spleść warkocz. Nieco spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi
- piec w 180`C 30-35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂