Uniwersalne ciasto serowo-olejowe i szybka chałka śniadaniowa

Ciasto przygotowane z dodatkiem sera i oleju jest uniwersalne, szybkie, proste i ma wiele zastosowań. Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości.

To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje drożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam, koniecznie wypróbuj przepis, bo już niebawem następny tym razem na wytrawnie — z dynią i cebulą!

Składniki:

  • 150 g białego serka
  • 300 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 60 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • płatki migdałowe na posypkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie: 

  • wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać widelcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać widelcem, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować  wałeczki. Skleić wałeczki górą i spleść warkocz. Nieco spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi
  • piec w 180`C 30-35 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *