Wątróbka – najchętniej jadana ze wszystkich podrobów, obecna w domowym menu i wielu restauracjach. Masz dylemat, czy wątróbka na pewno jest zdrowa? Oczywiście, jest bardzo zdrowa. W wątrobie odbywa się neutralizacja substancji toksycznych i wbrew obiegowym opiniom jest ona magazynem ale nie toksyn, tylko cennych substancji odżywczych.
Posiada ogromne ilości witaminy A, witamin z gr. B, C i żelaza. Same zalety, do tego tania i bardzo prosta do przygotowania. Najczęściej jemy wątróbkę smażoną z cebulką.
Dziś zapraszam na jeszcze prostszą wersję, wątróbkę panierowaną. Wątróbka jest pyszna, nie skwierczy i nie pryska przy smażeniu i nie ma opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna.
Składniki:
- 350-400 g wątróbki drobiowej
- 1 jajko
- mąka do oprószenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 1 szklanka mleka – opcjonalnie
- olej lub smalec do smażenia
Wykonanie:
- wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy
- po wyjęciu z mleka osuszyć, obtoczć w mące, następnie w w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂