Do przygotowania wielkanocnego żurku najpopularniejszy jest zakwas z mąki żytniej. Żurek to pyszna, sycąca, tania i bardzo zdrowa zupa. Bazę zakwasu może stanowić każda inna mąka: pszenna, gryczana lub np. owsiana. Żur przygotowany na zakwasie z mąki owsianej jest dużo delikatniejszy w smaku.
Trzeba wiedzieć, że mąka owsiana to znakomite źródło błonnika pokarmowego pomocnego w walce z wieloma chorobami, aromatyczna i pełna wartości odżywczych. Nie jest łatwo dostępna, ale bez trudu zrobisz ją w domu sama. Wystarczy zmielić płatki owsiane w robocie kuchennym lub zwykłym młynku do kawy.
Przygotowanie zakwasu z mąki owsianej jest identyczne jak tradycyjnego z mąki żytniej i nie jest to żadna filozofia. Porzuć sklepowe fałszywki zakwaszane octem i zrób go sama. Dobrze jest zaszczepić zakwas żywymi kulturami bakterii, przyspieszy to proces produkcji domowego zakwasu. Dodaję łyżeczkę zakwasu chlebowego, ale i bez jej dodatku się uda, będzie się kisił 1-2 dni dłużej.
Składniki:
- 1 l słoik
- płatki owsiane – 5 czubatych łyżek
- 600-700 ml przegotowanej, ostudzonej, letniej wody
- listek laurowy – 3 szt.
- ziele angielskie – 6 kulek
- czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie:
- zmielić płatki owsiane
- do suchego, wyparzonego słoika wsypać mąkę owsianą, zalać przegotowaną, ostudzoną, lekko ciepłą wodą, najpierw w małej ilości i wymieszać na masę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą)
- dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzowanych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżką
- jeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty zapach i smak jest gotowy do przygotowania żurku. Resztę zlej do butelki i wstaw do lodówki. Zakwas można przechowywać do 2 tyg. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy
SMACZNEGO
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂