Zupa koperkowa z ziemniakami i kalarepką

Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych zup na lato — koperkowa. Dzisiaj koperkowa z dodatkiem młodych ziemniaczków i kalarepki. Zupę możesz przygotować na wywarze mięsnym, osobiście latem preferuję zupy na bulionach warzywnych.

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2-3 garstki makaronu szpecle
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • bulion warzywny 1,2 l
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:

  • warzywa obrać, pokroić w kostkę. Koperek posiekać
  • w garnku, w którym gotujesz zupę, rozgrzej część masła i wrzuć przygotowane warzywa i podsmażaj, aż zapachną
  • wlej bulion, dodaj sól, pieprz i dorzuć makaron. Gotuj około 15 minut
  • na małej patelence rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do lekkiego zrumienienia. Zasmażkę i posiekany koperek dodaj do zupy, gotuj następne kilka minut
  • przed podaniem wymieszaj z zahartowaną śmietaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *