Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych zup na lato — koperkowa. Dzisiaj koperkowa z dodatkiem młodych ziemniaczków i kalarepki. Zupę możesz przygotować na wywarze mięsnym, osobiście latem preferuję zupy na bulionach warzywnych.
Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 kalarepka
- 1 duży pęczek koperku
- 2-3 garstki makaronu szpecle
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 czubata łyżeczka mąki
- bulion warzywny 1,2 l
- sól
- pieprz
- kilka łyżek śmietany 18%
Przygotowanie:
- warzywa obrać, pokroić w kostkę. Koperek posiekać
- w garnku, w którym gotujesz zupę, rozgrzej część masła i wrzuć przygotowane warzywa i podsmażaj, aż zapachną
- wlej bulion, dodaj sól, pieprz i dorzuć makaron. Gotuj około 15 minut
- na małej patelence rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do lekkiego zrumienienia. Zasmażkę i posiekany koperek dodaj do zupy, gotuj następne kilka minut
- przed podaniem wymieszaj z zahartowaną śmietaną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂