Pasternak niegdyś królował na polskich stołach. Warzywo to przegrało kilkaset lat temu z ziemniakiem i włoszczyzną sprowadzoną do Polski przez królową Bonę. Nadal rzadko pojawia się na naszych stołach. Wygląd ma podobny do pietruszki i wyróżnia go specyficzny aromat, przypominający kminek, anyż i koper razem wzięte. Jest nie tylko delikatny i smaczny, ale bardzo zdrowy.
Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania. Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut, by ugotować pasternak. Gotuje się szybciej niż ziemniaki. Ta smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa — krem to świetna propozycja na nadchodzące zimowe dni. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 400 – 500 g pasternaku
- 600 – 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz z młynka
- 1 łyżka masła ghee
- 1 szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- jogurt, śmietana lub śmietanka kokosowa
Wykonanie:
- Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dorzucić czosnek.
- Pasternak obrać, pokroić w grubą kostkę i razem z orzechami dodać do podsmażanej cebuli z czosnkiem.
- Przesmażyć wszystkie składniki razem przez kilka minut.
- Wlać bulion i gotować całość 15 minut. Dodać przyprawy. Całość zblendować. Podawać z kleksem jogurtu. Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂