Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi

Pasternak niegdyś królował na polskich stołach. Warzywo to przegrało kilkaset lat temu z ziemniakiem i włoszczyzną sprowadzoną do Polski przez królową Bonę. Nadal rzadko pojawia się na naszych stołach. Wygląd ma podobny do pietruszki i wyróżnia go specyficzny aromat, przypominający kminek, anyż i koper razem wzięte. Jest nie tylko delikatny i smaczny, ale bardzo zdrowy.

Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania. Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut, by ugotować pasternak. Gotuje się szybciej niż ziemniaki. Ta smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa — krem to świetna propozycja na nadchodzące zimowe dni. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 – 500 g pasternaku
  • 600 – 800 ml bulionu warzywnego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz z młynka
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • jogurt, śmietana lub śmietanka kokosowa

Wykonanie:

  • Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dorzucić czosnek.
  • Pasternak obrać, pokroić w grubą kostkę i razem z orzechami dodać do podsmażanej cebuli z czosnkiem.
  • Przesmażyć wszystkie składniki razem przez kilka minut.
  • Wlać bulion i gotować całość 15 minut. Dodać przyprawy. Całość zblendować. Podawać z kleksem jogurtu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *