Zupa krem ze skorzonery

Po raz pierwszy natknęłam się na skorzonerę, bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo. Nie zastanawiałam się ani sekundy, bardzo byłam ciekawa, jak ono naprawdę smakuje. Jadalną częścią jest korzeń, niemal z czarną skórką, natomiast miąższ jest czysto biały. W smaku podobny jest do szparagów, ale bardziej mączysty i nie posiada włókien. Dlatego właśnie skorzonera nazywana jest także zimowym szparagiem.

Zapraszam zatem na smaczną, zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej. Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dyni.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g skorzonery
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g creme fraiche
  • 2 łyżki oleju z dyni
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny — opcjonalnie

Wykonanie:

  • obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem. W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem
  • obrać skorzonerę, najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą. W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei, ale i farbuje na czerwony kolor. Przepisy doradzają, by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną. Szybko dołożyć do obsmażenia z cebulą
  • obrać 1 marchewkę i ziemniaki. Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażenia
  • obsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż zmiękną. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)
  • zrumienić pestki dyni na patelni bez tłuszczu
  • z marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczki
  • rozlać zupę do miseczek, przybrać podprażonymi pestkami dyni, marchewką i olejem z dyni

    Smacznego! 

Skorzonera — właściwości

Skorzonera (wężymord, czarny korzeń, szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka  minut uwagi. Jeśli jesteś ciekawy, co zawierają czarne korzonki, przeczytaj notkę.

Korzeń skorzonery zawiera duże ilości białka, dlatego dorównuje wartościom odżywczym grochu lub fasoli. Zawiera witaminy A, B1, B2,B3, B6, C i E, a także sporo składników mineralnych, takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Oprócz tych związków w korzeniu skorzonery występuje lecznicza inulina. Dzięki temu składnikowi warzywo to polecane jest dla osób chorych na cukrzycę jako substytut sacharozy.

Współczesna medycyna potwierdza także, że skorzonera wzmacnia układ odpornościowy, a niemiecki znawca ziół Konrad Kobl, że poprawia pracę mózgu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *