Zupa lubczykowa — mega prostą do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna. Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia kartoflanka.

Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała!

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek posiekanych liści lubczyku
  • 1 łyżka masła
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 kubka tłustej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę
  • masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę i ziemniaki przez 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodać posiekane listki lubczyku i smażyć 1 minutę
  • wlać bulion, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zmiksować lub zblendować. Dodać śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Już nie gotować. Doprawić do smaku. Doskonała na zimno i na ciepło. Podawać z posiekanymi liśćmi lubczyku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *