Polska zupami słynie, ponoć mamy w polskim menu największą ich ilość. Mam dla Was kolejną przepyszną letnią zupę z młodymi warzywami i pierwszymi leśnymi grzybami. Połączenie powstało spontanicznie i jest na tyle interesujące, że dzielę się przepisem. Polecam, jest pyszna!
Składniki na 4 porcje:
- 1/4 młodej kapusty
- 250 g kurek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- koperek
- kwaśna śmietana/jogurt
- 1 łyżka domowej vegety
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora w półkrążki, cebulę w piórka, kapustę tradycyjnie w paski. Kurki oczyścić z listków, igiełek i piasku, podciąć nóżki
- w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na klarowanym maśle, następnie dodać kurki i podsmażyć
- dodać przygotowane warzywa, vegetę i wlać wodę. Gotować do miękkości warzyw około 15-20 minut. Młode warzywa zazwyczaj szybko są miękkie, lepiej sprawdzić, by się nie rozgotowały
- przed podaniem zupę zabielić zahartowaną śmietaną, posypać posiekanym koperkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂