Jeśli zamienisz zwykłe krowie mleko na tłuste, pyszne mleko kokosowe przygotujesz najlepszy schab pod słońcem. Właśnie duża zawartość tłuszczu w mleku kokosowym (jakże zdrowym) czyni ze schabu prawdziwy delikates.
Więcej czytaj tutaj: klik. Zapraszam do przepisów.
Składniki:
1 l mleka - 3,2% tluszczu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła ghee
gałązka rozmarynu
4 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatałowa
4-5 gożdzików
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Schab natrzeć olejem (olejem nacieram, żeby przyprawy się lepiej trzymały) i przyprawami, wbić w mięso goździki. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu, przykryć folią i odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Można jednak etap marynowania skrócić.
- Rano schab obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron.
- Wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, zagotować. Przełożyć przyprawy. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1-1,5 godziny. Kiedy schab będzie miękki, mięso wyjąć, trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Jeśli pojawią się grudki przecedzić przez sitko.
- Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem. Wbrew pozorom sos mleczny nie ma nic z mlecznego posmaku. Dzięki dodanym przyprawom jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Smacznego!
4 komentarzy
To będzie przepis na mój niedzielny obiad:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! Obiadek będzie pyszny:-)
UsuńTo jest przepis na schab gotowany w mleku a nie pieczony. On nawet nie jest duszony... A to mleko kokosowe, masło do obsmażenia, a przedtem olej -masakra , tyle różnych tłuszczów na jeden kawałek mięska? I ten czosnek i goździki ...do schabu czosnek i goździki? Przecież ten schab straci swój naturalny smak i zapach a stanie się ugotowanym kawałkiem tłustej wieprzowiny. Bez sensu ten przepis.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, dlatego pieczony umieściłam w cudzysłowie:) Ilość tłuszczu do suchego, wiórowatego schabu nie jest za duża, a przyprawy, no cóż to kwestia smaku:) Krytyka jest jednak przedwczesna, bo każdy kto spóbował schabu przygotowanego w ten sposób, był zachwycony:) Jest pyszny! Polecam!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!