Dzisiaj proponuję schab pieczony w mleku. Ten sposób przygotowania schabu sprawia, że mięso jest niezwykle miękkie, bardzo kruche i soczyste. Jeśli nie znacie tego przepisu, koniecznie go wypróbujcie, bo danie to na pewno Was zachwyci. Banalnie proste, pyszne i godne świątecznego stołu. Schab przyrządzony według tego przepisu jest po prostu doskonały. W ten sposób „upieczone” mięso można wykorzystać jako podstawę drugiego dania, równie pyszne jest na zimno do kanapek.

Jeśli zamienisz zwykłe krowie mleko na tłuste, pyszne mleko kokosowe przygotujesz najlepszy schab pod słońcem. Właśnie duża zawartość tłuszczu w mleku kokosowym (jakże zdrowym) czyni ze schabu prawdziwy delikates.

Składniki:

  • 1,5-2 kg środkowego schabu bez kości
  • 1 l mleka – 3,2% tłuszczu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła ghee
  • gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 4-5 goździków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Schab natrzeć olejem (olejem nacieram, żeby przyprawy się lepiej trzymały) i przyprawami, wbić w mięso goździki. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu, przykryć folią i odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Można jednak etap marynowania skrócić.
  • Rano schab obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron.
  • Wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, zagotować. Przełożyć przyprawy. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1-1,5 godziny. Kiedy schab będzie miękki, mięso wyjąć, trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Jeśli pojawią się grudki przecedzić przez sitko.
  • Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem. Wbrew pozorom sos mleczny nie ma nic z mlecznego posmaku. Dzięki dodanym przyprawom jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Smacznego!

Inspiracja: „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *